2011-02-03

Vin med vänner

Den tredje vinmiddagen på Otto bjuder på en fantastisk vinupplevelse.

Tidigare middagar finns beskrivna här och här. Upplägget är samma denna kväll, var och en tar med ett vin som bjuds blint.

Först en öppen 2005 Georges Laval Champagne Brut Nature Cumières. Jag har aldrig hört talas om denna odlaren. En ganska fet frukt av röda äpplen med tydliga inslag av bröd och jäst. Samtidigt är syrorna läskande höga, och moussen livlig. Gott och en bra inledning på kvällen.


Första blinda vinet är tätt, mörkt blåviolett. En första doft ger lite stall, ceder och läder. Under det kommer en röd frukt i en tung framrullande matta. I munnen är vinet smeksamt visköst, fylligt med en tät frukt av röda bär - drar den åt något håll är det åt mogna plommon. Välskräddade söta tanniner finns bakom frukten och ger ett litet strävt bett i eftersmaken. Välbalanserat med bra syror och utan svackor någonstans är detta välgjort i modern stil och med en hel del fat i hanteringen. Gissningarna går till slut till en BDX-blandning, med stor andel merlot, från Italien, efter att ett tag ha varit i Kalifornien Och ungt är det.

2006 Petrolo Galatrona IGT. 100% Merlot från Toskana lagrat på nya franska barriquer. Italienarna verkar ha en förkärlek för att göra prestigeviner på Merlot, och bra blir det. Just nu är faten lite väl tydliga, men det finns frukt i mängder som kommer integrera det med lite tid. Första gången jag provar det här vinet, vars existens jag inte ens hade koll på innan.


Wow! Simply Wow! Nästa vin är så galet bra att jag inte vet var jag ska börja. En underbar mogen doft av söt röd frukt med kryddor, tobak och läder. På toppen en lockande doft av vita blommor och parfym. Det är dock vid första klunken som jag tappar koncepten totalt. Det är som att dricka flytande silke  Mjuk, söt, perfekt mogen frukt klär in hela munnen i lager efter lager. Tanninerna är löjligt mjuka och smidiga, och bidrar med en smeksam stadga hela vägen ut i en lång, lång eftersmak. Mot slutet kommer en liten torr chokladbitterhet och adderar ytterligare komplexitet. Det här är något av det bästa vin jag druckit. Magiskt bra. Det påminner om en d'Ampuis med sin balans och elegans, samtidigt som byggstenarna är sötare och med fylligare frukt.

Gissningarna är över hela kartan. Varmare klimat, och cabernetdominerat? Kalifornien, mitten av 90-talet?

1992 Henschke Hill of Grace. 100 % Shiraz från Eden Valley. Mogen högklassig Aussie Shiraz har fått en ny dimension i min bok. Ett ordentligt steg ovanför 2003 Amon-ra som var förra referensen. Stort tack för att jag fick smaka.


Sista vinet är mitt, och tyvärr lite av en besvikelse. 2004 Domaine du Pégaü Cuvée Laurence har jag druckit förut. Söt mörk frukt, som har en dragning åt torkade russin och fikon. Läder finns med, men även en del undervegetation och kryddor. Det har dock mycket mer påtagliga sandiga tanniner än förra flaskan - vinet får en lite väl sträv och ogästvänligt karaktär där frukten inte är tillräckligt generös för att hålla emot. Undrar om detta var en dålig flaska, för vinet borde vara bättre än så här? Eller så satt jag fortfarande och drömde om Hill of Grace.

Tack för en trevlig kväll, och Gong xi fa cai, Chris och Christian.

4 kommentarer:

 1. Vad kostar Henschke på ett ungefär?

  SvaraRadera
 2. 3500 - 4000 typ. Ska vi dela på en låda?
  :-)

  Men sjukt bra.

  SvaraRadera
 3. 2004 kan du få för USD 450 på auktion (winebid) + slagavgift etc.99RPP, som hittat.

  SvaraRadera
 4. Hejhej, jag sitter i Singapore i värmen och dricker mogen Hill of Grace hela dagarna!! Satana prrrkele!

  Nu är det du som går ut och säljer några dammsugare och sen letar du upp ett kallt och våt kylutrymme och sen blundar du och låtsas att du är i Stockholm och att Skatteverket står och petar dig i örat med en smutsig gammal pinne.

  SvaraRadera