2011-02-26

2005 Domaine Long-Depaquit Chablis Grand Cru Les Blanchots

Chablis dricker jag sällan, och när andan faller på finns ett väldigt begränsat lager att ta av. Men nu finns en flaska med dryga fem års ålder att tillgå.


En blekt transparent gyllengul uppenbarelse. Fin lyster.

Domaine Long-Depaquit grundades 1791 och ligger mitt inne i Chablis. Det köptes 1971 (en numerisk slump?) av den stora negocianten i Beaune, Albert Bichot. Man behöll dock samma vinmakare i 30 år till, för att 2001 överlåta ansvaret till Jean-Didier Bash. Detta ledde till reducerat skördeuttag, handskörd, osv., för att öka kvaliteten. Vad har han åstadkommit i 2005?

Nosen bjuds på tropisk frukt med ananas i botten, toppad citrus och äpplen. Det finns även med en dos gräddkola och viss diskret pepprig krydda med i mixen. På toppen slingrar sig en svag doft av vita blommor.

Les Blanchots är den Grand Cru som ligger längst österut i Chablis. Den anses vara den enklaste och mest rustika av Grand Cru:erna. Den billigaste också.

För att den ska lossna i munnen behöver den först några timmar med luft, och komma upp några grader över de rekommenderade åtta. Väl där bjuder den på bättre tryck i frukten, där ananasen finns kvar i samma mängd som i doften. Citron och honungsmelon finns med i matchen den med och bjuder på lite djup och komplexitet. Höga citrusliknande syror bär upp paketet ut i en lång eftersmak där en del citronskalsbitterhet stramar åt. Trots de höga syrorna så är munkänslan ändå lite fet och smörig. 

Det är ett gott och bra vin, men inte riktigt vad jag hade önskat mig. Frukten hade inte riktigt den klass jag hade hoppats från en Grand Cru i en toppårgång som 2005. Dessutom hade jag nog blint gissat längre söder ut i Bourgogne då jag hittar en del gräddkola och smörighet i vinet.

2005 Maison Albert Bichot Chablis Grand Cru Les Blanchots Domaine Long-Depaquit.

1 kommentar:

  1. Hejsan,

    Jag har inte druckit just det vinet, men känner igen kopplingen söderut i en del viner från Chablis.

    För att undvika det försöker jag helt hålla mig till oekade Chablier, alternativt där eken är väldigt försiktigt använd. Känns bäst i min mun, även om det andra också kan vara gott.

    //PB

    SvaraRadera