2011-03-10

Lillebror Le Serre

Lillebror Le Serre Nuove är ett bra vin att dricka med en mindre budget, och i väntan på att storebror Ornellaia mognar. 2007 har druckits tidigare, men ikväll dricks 2006 Tenuta dell'Ornellaia Le Serre Nuove


Doften påminner en hel del om sitt ett år yngre syskon, med körbär och plommon, tobak och jord, samt söta julkryddor. Det presterar också en lätt parfymerad blommig ton på toppen, som adderar till doftupplevelsen.

I munnen är vinet fruktigt och smeksamt. I eftersmaken kommer tydliga kaffe- och chokladbittra aromer fram. Det påminner väldigt mycket om 2007:an, men har lite högre syror (än vad jag kommer ihåg), och dessutom är tanninerna betydligt mer nedslipade. Generöst och lättillgängligt, med bra syror och nedslipade smeksamma tanniner, och bra smakprofil i flera lager.

Det känns som om det här är i en bra fas just nu - jag tror jag träffar den nära sitt apex. Det var långt ifrån gissningen vid besöket hos 2007. Det kan bero på en snabbmognad flaska vid strulet med vin kyl, eller så är det en mer tillgänglig årgång? Borde väl inte vara så, egentligen.

Druvblandningen består av 35% Cabernet Sauvignon; 50% Merlot; 9% Cabernet Franc; 6% Petit Verdot och innehåller mer Merlot än 2007. 15 månader på barriquer, där 25% är nya - men det känns som mer rostat trä. Jag tycker dock inte det stör.

Detta är bra, och det är en inspirerande tanke hur bra storebror är, där han ligger och väntar i källaren.

2 kommentarer:

  1. Kan det verkligen ha gått så här fort? Nollsexan var ju så himla primär för drygt ett par år sen. Verkar skumt.

    Storebror är en bättre bror ;-)

    SvaraRadera
  2. Den frågan ställde jag mig också. Det kan vara snabbt mognat då jag haft lite problem med kylningen här. Då går det inte upp till 21 grader, utan 34. Sedan kanske det ska nämnas att den fått ett dygns luft först, pga lite strul.

    Och ska terminologin vara rätt är detta mellanbrodern, där minstingen väl heter Le Volte. :-)

    SvaraRadera