2011-03-20

Tignanello 2007

Snabbt ned i karaffen strax innan jag åker för att göra skadecomeback i fotbollen. Tre timmar senare väntar gäster, och luftat vin, på en sliten och ledbruten vinnare. Men belöning finns tillhanda.

2007 Antinori Tignanello har en underbart förförisk doft. Klockren och precis körsbär och cassis i den fruktiga botten. En blommig doft, som i stunder påminner om nebbaliknande rosblad, ringlar i vackra slöjor på toppen. Med i mixen finns även Forest Floor, diskreta kryddor och ett uns rostat kaffe. Efter en stund framträder även en cigarrlåda försiktigt i kulissen. Vinet doftar härligt, med en fatbehandling som håller sig i bakgrunden.

Tignanello
Den nyinköpta Bougainvillean i bakgrunden. Tignanello 2007 i förgrunden.

Tignanello kommer från den 47 hektar stora vingården med samma namn, som ligger granne med Solaia på 350-400 m höjd. Druvblandningen är 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, och resten Cabernet Franc. Uppfostran sker i 300-liters fat (1/3 nya) för Sangiovesen, medan Caberneten får växa upp i förhållanden som påminner om hemmaplan i nya franska barriquer.

I munnen är vinet en sumobottare i silkeskimono. Kärnan är sötmogen frukt med rejäl pondus och kraft, som trots sin tyngd är smidig och följsam. Lägg till det att silkiga tanniner ger en lätt, trots sin ungdom, strävhet och struktur. Vinet har dock en kraft som varar betydligt längre en en sumomatch, och den klingar sakta av i en mineralisk anistonad eftersmak. Intrycket är ett snäpp mörkare i munnen än i nosen - körsbären har blivit svarta, det rostade kaffet har tagit ett halvt steg fram. Det är på det hela ett smeksamt, välbalanserat snyggt komponerat hantverk som är fröjd att dricka.

Imponerande bra, och förvånande tillgängligt redan nu. Tignanello 2007 finns dessutom kvar på SB, till ett ganska bra pris jämfört med vad jag hittat det för ute i Europa.

1 kommentar:

  1. Seems the advise is to love the 07's, im no fan of the '06

    I reviewed the 06 below

    Tignanello 2006

    SvaraRadera