2011-03-16

Kronstam goes Italy

Jag satte kaffet i halsen när jag fick detta recept skickat till mig, och höll på att göra en kaskad över datorn. Kronstam, min favorit, briljerar nu med recept.

Det påminner om de gamla recepten från 80-talet med vågade ingredienser som "En vitlöksklyfta. Obs, kan uteslutas". Men att påstå att man kan byta ut Salsicca mot Isterband 2011 är komiskt. Var kan man inte få tag i Salsicca idag? Jag tror det är svårare att få tag i isterband.

Ledsen för en meninglös post, men jag var tvungen att dela med mig. Jag får återkomma med ett Italiensk vin snart. Och om jag inte hittar något så kanske jag ersätter det med Claude Val, rött eller vitt - festens radarpar.

9 kommentarer:

 1. Please! we have problems enough with Berlusconi.....

  SvaraRadera
 2. Meningslös? - Jag uppskattar:) lol

  Håller med dig om att Salsicca inte torde vara något problem att få tag i men hur f*n skulle Isterband kunna ersätta Salsicca förstår jag inte - jag tycker smakerna är milsvida från varandra.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte en aning om var man hittar salsicca i Sverige. Jag har flera gånger sett nåågot i snabbköpet som är inslaget i plast och kallas salsicca men det har ungefär samma likhet med äkta vara som det har med isterband att göra. Kanske är det den kopplingen Kronstam har sett. Receptet var en riktig omvänd höjdare. Var hämtar han sin inspiration.

  SvaraRadera
 4. Ingvar, du har nog en poäng i att det du hittar i snabbköpet inte är helt likt vad du hittar hos den lokala slaktaren i Italien. Men det gäller nog i samma grad för det förpackade isterband du kan tänkas hitta?

  Men framförallt, så ser jag inte någon stor likhet i kryddningen...

  Frågan du ställer är den relevanta, var hittar karl sin inspiration?

  SvaraRadera
 5. Om man inte har pendeltågsavstånd till någon fancy "-hall" i Stockholm så gör man med fördel sin salciccia själv. Glid inom den lokala slaktaren nästa gång ni är i Italien och be att få köpa en påse "magisk salcicciakryddblandning". Förmodligen olika innehåll beroende på var man köper men kanel och muskot brukar vara med och i Toscana gärna ett uns fänkål. Sedan är det bara att plocka fram kvarnen och mata på med rimmat fläsk, karré, eller vad man hittar för fina bitar.

  Hur smakar isterband förresten?

  /Patrik

  SvaraRadera
 6. Patrik, du behöver ju inte ge alla som inte slaktar grisen och gör allt själv dåligt samvete.

  Isterband smakar.. ...inte mycket, skulle jag säga. Inget jag saknar och går och tänker på här i Asien i alla fall. Lite inspiration kan du alltid få här:
  http://denbrunamaten.se/etikett/isterband/

  /Ulrik

  SvaraRadera
 7. Alltså, dåligt samvete var det verkligen inte meningen att du skulle få. Jag bara accentuerade Ingvars provinsiala verklighetsbeskrivning där det helt enkelt inte finns någon salsiccia att tillgå, där valen står mellan att a) Köpa plastig Scankorv b) Ge fan i hela projektet c) Ersätta med isterband eller d) Göra salsiccia själv.

  Tack för den inspirerande länken!

  /Patrik

  SvaraRadera
 8. Patrik !Isterband är kungen bland korvar. Åtminstone i den svenska korvfloran(eller heter det faunan) Det gäller dock att få tag på äkta vara. Samma sak som med salsicca. Sök hos små småländska charketurier. De ska vara lättrökta och syrade och det är är agnarna skiljs från vetet. Industribanden injiceras med artificiella smaker och får en vass obehaglig syra medan de traditionella har en mera avrundad syra.

  Och du Ulrik, isterband har massor av smak. Just därför blir Kronstams recept så ytterst bisarrt. Isterband är ju grovmalna, precis som salsicca, men har en helt annan och avsevärt mer kraftfull smak. Så det hela blir som att ersätta löjrom med böckling. Typ.
  Är det något jag skulle sakna vid en högst osannolik Asienflytt så är det just isterband.

  För den som vill läsa lite om isterband http://billigtvin.blogspot.com/2008/09/isterband.html

  SvaraRadera
 9. Jag inser att jag uttalat mig om saker jag inte riktigt förstår - isterband.

  Mina minnen av Isterband kommer nog från de ganska smaklösa industriella saker man kunde köpa inplastat, eller kanske vad man fick hos skolbespisningen. Bara namnet - bespisningen! De som förövrigt under lång tid förstörde min världsuppfattning om vad risotto innebar.

  Så nu inser jag att jag saknar Isterband (förutom kanske just namnet på det med), och inte bara i Asien. Utan för att jag aldrig smakat det.

  Om du ska förbi Asien Ingvar kan du kanske smuggla?

  SvaraRadera