2010-06-26

2007 Tenuta dell'Ornellaia Le Serre Nuove

Le Serre Nuove är lillasyrran till förstavinet Ornellaia. De faten där druvjuicen inte anses platsa i den exklusiva buteljeringen går till andravinet, framförallt är det druvor från de yngre stockarna som får bidra.

2007 Le Serre Nuove är gjort på 40% av båder Merlot och Cabernet Sauvignon, toppat med 15% Cabernet Franc och 5% Petit Verdot. Bolgheri goes Bordeaux. När man följer prissättningen av Bordeaux En Primeur 2009, så inser man att mängden topp-bordeaux man kommer dricka i framtiden är begränsad. Lika bra att börja se sig om efter alternativ. Sedan kostar detta alternativ i och för sig 429:- hos vännerna på Gröna Skylten,  så de skänks inte direkt bort heller.


Efter att ha fått en rejäl dos luftning är det allt annat än återhållet när man sticker ned nosen i glaset. En grundton av svarta vinbär och körsbär ligger i botten, ovanpå ett tjockt lager söt tobak och jord. En nougatliknande, söt chokladton är också med i mixen. Den sista komponenten är en väl tilltagen dos julkryddor - nejlikor och kanel. En expressiv doft, om än kanske lite i avsaknad av personlighet?

I munnen är vinet fylligt med en riklig och lättillgänglig frukt från det mörka laget som fyller ut i en ganska bra eftersmak, utan att tappa kraft någonstans.Den söta tobaken från doften återkommer, och har fått understöd av rostat kaffe. Det är rejält med tanniner, men frukten är så generös att de inte märks - gommen känns ganska sträv när eftersmaken klingat av. Hade tanninerna varit snällare hade det nog känts syltigt, och samma sak hade nog gällt om syrorna, som ger salivkörtlarna en ordentlig omgång, inte varit på plats.

Trots sin ungdom är det tillgängligt och gott att dricka redan nu. Jag kommer dock försöka att ligga på resterande flaskor ett tag till, och ännu längre på de 2006:or jag har liggande. Nu råkar ju de av någon outgrundlig anledning ha följt med till Asien, så vi får väl se hur det går med den saken.

Det är såklart inte Bordeaux, och ska inte vara det heller. Ambitionen är nog inte ens att försöka göra en kopia, utan att skapa ett eget uttryck för Bolgheri. Om man lyckats helt ut vet jag inte. Snyggt och välgjort är det, även om jag tycker mig ana en hel del fat i det (trots bara 25% nya barrique i 15 månader). Jag har dock lite svårt att spika personligheten i det, men det kan ju lika väl vara en erfarenhetsbrist.

Le Serre Nuove kommer aldrig blir någon ersättare till Bordeaux, för mig. Men det är gott, trots att jag nog tycker prislappen är ganska väl tilltagen. Bordeaux kommer nog segla utanför min räckvidd, och det är väl bara att lära sig gilla läget. Det finns så mycket annat gott vin. Även om det aldrig blir som Bordeaux.

2 kommentarer:

  1. Tröttsam prissättning. tyska nätbutiker ligger någon hundring lägre.

    SvaraRadera
  2. Sant. Kanske ska nämnas att den kostade 389 kr när det släpptes i det tillfälliga sortimentet, och har sedan gått upp när den ligger i BS.

    Tyska näthandlare och internet är verkligen ingen fluga.

    SvaraRadera