2011-03-06

2005 Janasse Chaupin

Om vinpaketen är medelmåttiga även på bra restauranger får man sätta ihop ett eget av högre kvalitet.


Välkommen hälsas med Zillikens 2007 Saarburger Rausch Spätlese. Öppen generös doft av vit persika, lime, ljusa blommor och en diskret nyuppackad badboll. En kryddig twist av örter finns också med i mixen. I munnen är vinet lent och smeksamt med sötmogen tropisk frukt i centrum. Restsötman vägs upp av höga syror och mot slutet kommer en mineralisk sälta fram. En fröjd att dricka, och man måste koncentrera sig för att inte göra det i alltför stora och glupska klunkar.


Till maten hälls 2005 Janasse Cuvée Chaupin upp. Gjort på 100% Grenache från lieu-dit:en Chapouin i den nordligaste delen av Châteauneuf du Pape. Uppfostran i 70% stora foudres och 30% små ekfat, där en fjärdedel är nya.

Doften är tät och koncentrerad, nästan explosiv. Svart och mörkröd frukt med en tydliga delar creme de cassis, hallon och björnbär. En hel godispåse med lakritsbåtar och hallonremmar, och en halv charkdisk med rökt kött och korv. Rökelse och garrigue bidrar till en djup och komplex näsa.

Tät, hårt packad frukt i ett åtdraget skruvstäd av finaste tanniner - som även vid sex års ålder håller vinet i ett hårt grepp. En stor kropp som klär in hela munnen med flera lager av hallon, cassis, björnbär och lakrits. Syrorna är bra och lyfter upp den koncentrerade frukten hela vägen ut i den långa eftersmaken. När eftersmaken till slut klingar av sitter de sträva tanninerna kvar som ett 0:ans sandpapper mot tandköttet.

Riktigt bra! Cuvée Chaupin understryker dock imperativet att låta 2005:orna ligga på rygg ett tag till. Även om vinet är öppet och tillgängligt redan nu, skulle det vinna ytterligare på lite nedslipade tanniner, och lite mer mognadstoner, kanske. Vänta två-tre år till, om ni kan.

1 kommentar:

  1. Själv är bäste dräng!
    Zilliken är ju så jävla bra, oavsett mustvikt.
    Tack också för påtitten på en seriös 05:a - jag glömmer ett par år till - inte för att jag har någon Janasse Chaupin, men ändå.
    Tack också för senast förresten - underbar kväll!

    SvaraRadera