2010-12-28

Årets viner - 2010

Ett ganska omtumlande år närmar sig med rask takt sitt slut. Mycket har hänt under året, och vinprovandet har väl fått stryka lite på foten tack vare flytten till Singapore.

Från balkongen i Singapore

Några godsaker har dock hunnits med under året. Det är kanske inte de vinerna som är tekniskt sett allra bäst som ligger överst i minnesbanken. Det handlar lika mycket om tillfället och sällskapet, en positiv överraskning eller annat som gör att de kommer med på denna korta sammanställning.

1. 2007 Pégaü da Cuvée Capo. Origo och Laurence Feraud bjuder upp till dans i januari, och kultvinet Cuvée da Capo hälls. Vinet som bara görs i bra årgångar, där alla har fått 100p, eller mer, av advokaten från Baltimore. Sedermera får även årgång 2007 den perfekta stämpeln. Hypen runt vinet hade skruvat upp förväntningarna enormt, och även om vinet inte nådde de höjderna så kommer jag komma ihåg mitt första smakprov da Capo. Det kommer bli lysande gott om några år.

2. Avskedsföreställningen. Som ett hejdå inför avresan samlades några vintokar för ett litet fyrverkeri. Många goda viner, varav de jag minns mest är 1995 Vieux du Télégraphe och 2004 Romirasco. En lysande trevlig kväll.

3. 2003 Amon-Ra. Ben Glaetzer är på besök i Singapore och har en vinmakarmiddag. Provningen var väl ganska taffligt genomförd, men denna Amon-Ra öppnade mina ögon för hur bra dessa viner kan bli med lite ålder. Helt underbart gott vin.

4. 2006 Château d'Ampuis. Under ett kortvarigt besök i Stockholm slinker jag in på en BYOB och detta vinet får mig att fullkomligt glömma allt vad jetlag är. Sådan otrolig balans och elegans. Att detta är vinet under topparna La-la, i en mellanårgång, imponerar storligen.

5. Gaia Gaja. Tyvärr kom inte Angelo utan skickade dottern till vinprovningen i Singapore. Jag fick platsen tvärsöver bordet från henne. Jag har för mig att vi fick prova några goda viner också.

6. 1995 Masi Amarone Mazzano flyttade min ribba för hur en Amarone kan smaka. Det behöver inte bara vara torkade russin. Lysande gott.

Det var en kort sammanställning där givetvis mycket fått stryka på foten. 1971 Pajoré, 2004 Giacosa Red Label Riserva, och inte minst en Quilceda Creek - även om jag har svårt att glömma den sistnämnda - t.ex..

Det har druckits en del bra viner trots allt, om än kanske inte på samma nivå som 2009. Vi får se hur högt vi lyckas hålla den asiatiska fanan under 2011. Det finns en överhängande risk att det blir lite si och så med vindrickandet under året.

Gott Nytt År på er.

5 kommentarer:

 1. Men hur i hela h-e kunde jag glömma 2004 Romirasco på min lista? Jag trodde det var förra året den dracks... måste åtgärdas.

  Annars Gott nytt år själv, Ulrik. Hoppas på många delade flaskor med dig under 2011...

  SvaraRadera
 2. Såg din lista Franko, och FVs. Den där d'Ampuis tog oss alla med storm. Tack för jag fick smaka, Henrik!

  Jag hoppas också vi får möjlighet att prova en del med dig 2011. Någon vända hem lär det väl bli under året, även om de nog lät hållas ned i antal. Annars är du hjärtligt välkommen att hälsa på i Singapore.

  SvaraRadera
 3. Tack för alla delade upplevelser under 2010, det var rätt många som landade på årets topplista. Just det ja, 1971 Pajoré ...

  Gott Nytt, ses 2011! Singapore is obviously not that far....

  SvaraRadera
 4. Tack själv! De delade upplevelserna, diskussionerna och skratten är några av 2010 års höjdpunkter.

  Jag undrar hur bra den bättre av flaskorna 1971 Pajoré var, om den jag fick prova bara var sådär...

  Sedan förtjänar den där oxkinden nästan en plats på min lista. Jag ska på Rolfs kök i morgon. Har redan bestämt mig för huvudrätt.

  Singapore aint that far. Får man locka med en brunch? :-)

  Gott Nytt!
  (ska bjuda mina vänner på Pure 2004 tänkte jag)

  SvaraRadera
 5. Gott nytt, Ulrik!
  Ja, d'Ampuis, tur att vi har några flaskor till (hint, hint, Gabriel).
  I övrigt, jag drack Massanos Amarone 2004 på en munskänksprovning och jag inbillar mig att deär med Amarone som med Champagne - det är först när du hostar upp ordentligt som det händer något minnesvärt ...
  I övrigt, hoppas vi hinner ses någon gång under 2011, trots att Singapore inte är så nära heller.
  Allt gott!

  SvaraRadera