2010-12-12

2004 Tua Rita Rosso Dei Notri

Resultatet av en utförsäljning är att kom jag över andravinet till Giusto di Notri med några år på nacken. Borde vara om inte bråttom så i alla fall dags att snart dricka upp.


Tua Ritas Rosso Dei Notri är gjort på 60% Sangiovese, 30% Merlot och 10% Syrah. Tre månader på fat där Sangiovesen sett stål och övrig druvjuice barrique.

Mörk fyllig doft av torkad frukt med russin i främsta ledet. En del körsbär hittar också fram, men inte Sangioveses typiska surkörsbär, utan mörkare och rundare med en dragning åt plommon till. Det finns även julkryddor som nejlika och korinter, och engelsk fruktkaka.

I munnen är frukten inte lika söt och torkad som i doften, men russinen finns kvar. Körsbär och plommon blandas med kaffe och kryddor. Ganska pigga syror, medan tanninerna är diskreta, nedslipade och i bakgrunden. Frukten saknar dock definition, de "flyter" ut på bredden och är inte lätt att särskilja. När det dessutom klingar av ganska fort, så är jag beredd att skriva att vinet har mer bredd än längd, om jag förstår Konjärens definition rätt.

Jag vet inte om den torkade frukten är ett tecken på lite väl varm lagring, eller om det bara inte klarar av sex år? I vart fall är det lite slappt och trött. Inte helt min kopp det här, i nuvarande form, men jag får se om sista flaskan är bättre.

4 kommentarer:

 1. Man får inte publicera bilder på vinflaskor med sådan bakgrund....

  /Snö is the shit.

  SvaraRadera
 2. Det var ju inte en slump att den togs på balkongen. Letade idag efter en gadget till bloggen som kunde visa temperaturen i Singapore :-)

  Men om en vecka bär det av hem för en kort besök i snön.

  SvaraRadera
 3. Grym bild, vi drar till Thailand den 15e, kan inte vänta, är rätt så less på snö och kyla.

  Vi kommer att vara i Kalle K 23-30dec, om du är nere så säg till innnan så kan jag plocka med något gott att dricka om vi hinner ses. Om du kommer hem innan 23e så vet du att du alltid är välkommen över. Om du har tid vill säga.

  Mats

  SvaraRadera
 4. Kommer hem just 23:e och inga planer på att åka till Staun denna gången.

  Men är du i Thailand kan du ju alltid ta en snabb tur ned till Sing. Det är inte långt :-)
  /Ulrik

  SvaraRadera