2010-12-19

Sanningen överträffar dikten - stor humor

Singapore har ett problem. Fertiliteten är en av världens lägsta med 1.29 barn per kvinna, där det behövs ~2.1 för att befolkningen inte ska minska. Förstföderskorna blir äldre och äldre.

Detta är ett ganska vanligt problem i världen där välståndet stiger; kvinnor (och män) ska utbilda sig och komma igen med en karriär innan de bildar familj, det behövs inte barn för att trygga pensionen, med mera. Singapore har dock lösningar på problemet. Eller i alla fall försök till lösningar.

Landet är mästare på olika försök till så kallad social engineering. Staten uppmanar medborgarna genom massiva kampanjer på utomhustavlor, i bussar och tunnelbana att studera, resa sig upp på bussen, le mer, tala god engelska, med mera. Inte minst är det viktigt att medborgarna gifter sig - för att sedan skaffa barn och öka befolkningsmängden. I denna strävan går man längre än kampanjer. Stora delar av välfärdssystemet blir bara tillgängligt under förutsättning att man är gift.

Du får exempelvis inte köpa en statligt tillhandahållen lägenhet (HDB) om du inte är gift (eller svinrik och kan köpa en lägenhet på den privata marknaden).

Men man nöjer sig inte med det. Enter: Social Development Network. En statlig macthmaking-byrå  med visionen: ...to facilitate marriages and nurture a culture where singles view marriage as a top life goal. En statligt driven match.com. Det låter ju både som ett solklart recept på succé, och absolut nödvändigt då singlar aldrig annars skulle fundera på hur de ska träffa någon.
Det här är en aktiv organisation också, i fina lokaler med bra läge ett stenkast från Orchard Road. En vän berättade att när han själv som ensamstående flyttade tillbaka till Singapore efter några år utomlands, dröjde det inte många veckor innan det damp ned ett brev om att SDN erbjöd sina tjänster. "Inte ska väl du som är över 30 gå omkring här ogift? Och barnlös?!"

Efter mycket tjat gick vår vän, vi kan kalla honom Tony eftersom han också heter det, med på att träffa dem. Väl där visar det sig att det finns tre dejtingcoacher anställda av detta Singapores motsvarighet till Playboy mansion. Tre damer med en medelålder på 67 år. Tonys handledare i romantikens konst hade själv passerat 70. Detta är vad som förmedlas:

We aim to help you in your quest for new friends and potential partners. To that end, we've come up with the following recipe to help us, help you:
 • We want to create awareness amongst you, on the importance of marriage and family, and the need to start early.
 • Having the LoveByte café, MatchBox and our activities and services to create opportunities for eligible singles like you to meet;
 • Through our empowerment (aka public education) programmes, we hope to help you set your expectations right in the search for a life-partner.
 • Ultimately, we hope you would be looking forward to an enriching marriage and a fulfilling family. 
Allt under en logga som får folktandvårdens att osa av romantik och erotik (jag menar fortplantning-  det är ju det viktigaste.)


Det där med att man måste ge sina medborgare möjlighet att kombinera karriär och familj har man kanske inte reflekterat över. I dagsläget får kvinnor tre månaders föräldraledighet, män kan få tre dagar i samband med förlossningen om arbetsgivaren är välvillig. Barnomsorgen är inte utbyggd, arbetsgivare behöver inte underlätta för dem som har barn. 


Som ytterligare ett tecken på sin servicevänlighet kommer en dam (kan hon ha varit en av coacherna?) fram och undrar om fotona som vi har tagit. "This is a Gah-men building" Efter en utskällning får vi till slut gå, med kamera och bilder med oss. Förhoppningsvis är det inga försvarshemligheter som avslöjas ovan. 


Man undrar vad nästa steg blir? Polygami är redan tillåtet för muslimer. Arrangerade äktenskap kanske? Det där med IVF har ju haft en del problem.

2 kommentarer:

 1. "Gah'men says must do, we lan lan also must do. As simple as that.

  SvaraRadera
 2. För de som inte är helt flytande i Singlish, eller Hokkien

  LAN LAN
  Hokkien term which literally translates as "penis, penis". It means to have no other choice. "Gah'men say must do, we lan lan also must do."

  SvaraRadera