Frank och marknadsansvariga Michelle Jordan |
1999 startade den italienfödde Frank företaget Mitolo tillsammans med Ben Glaetzer, som inte bara är vinmakaren utan även delägare och partner i firman. Partnerskapet bildades då de båda träffades genom samma flaskleverantör. De gör vin från Barossa och McLaren Vale - allt på köpta druvor från samma familj.
2010 Jester Vermentino är det blekaste vin jag sett, i princip transparent. Frisk doft och smak av fläder och krusbär, med ganska bra syra. Tidigt skördat och endast med trevliga 10%, skulle det göra sig bra väl kylt en varm dag, men kanske inte till det priset. S$48 (1S$=5.5SEK)
2009 Jester Rosé är blekt röd och har en diskret doft av (fryst) jordgubbe. 100% Sangiovese från McLaren Vale. En rund, fruktig och bärigare smak där alkoholen kommer fram lite mot slutet och ger en lite brännade känsla. Påminner om en jordgubbsshot, säger K ganska träffande. S$48
Själva provningen är kanske sådär; ISO-glas, små drinkbord, vinerna är alla pop n' pour.
2008 Jester Cabernet Sauvignon. All frukt är från McLaren Vale, och 20% av den får ligga på tork i närmare sju veckor, i traditionell amarone-stil. Mörk söt likörliknande körsbärsfrukt i både smak och doft. Viskös munkänsla där den söta frukten hänger kvar hyfsat länge. Tanninerna ger lite struktur. Det är dock inte min kopp - för koncentrerat och sött. S$48
2007 Jester Shiraz är Shiraz så det dånar om det, och skulle inte lura någon i en blindprovning. Björnbär och vitpeppar står som en strut ur glaset. Stor smeksam söt frukt med skön längd. Bra syror och en del tanniner, men jag tycker det är lite alkholvärme i det även om det inte direkt stör. Druvmaterial från norra Barossa. Bäst hittills, men ingen riktig slamdunk. S$78
När vi pratar om priser på Mitolo-vinerna som nyligen såldes på Systembolaget kommer förklaringen. Byte av distributör, där den gamla tömde lagret till sin egen kostnad mer eller mindre. Men ny distributör arbetar på att få in vinerna igen på SB, och har redan lyckats. Jester Junior by Mitolo är en blandning som bara säljs i Sverige - skräddarsydd för en upphandling.....
2007 Reiver Shiraz är gjord på 60 år gamla rankor odlade på hög höjd. Endast 800 lådor tillverkas. Slutet i doften, men bjuder på mer i munnen. Blåbärspaj med vaniljsås står med stora bokstäver på menyn. Koncentrerat och tätt, men ändå ganska välbalanserat och inte så tungt som man kan ana. Lång eftersmak. Intressant, men lite väl mycket kanske. S$78
2007 G.A.M Shiraz är från McLaren Vale. Jag har tidigare provat 2006. Samma mörka frukt, men med en del vitpeppar och lite anis också. Tryck i frukten som förvisso är åt det söta, mogna hållet, men känns lite mindre likörbetonad än vad jag kom ihåg från 2006. Balanserat, med höga syror och sträva chokladiga tanniner. Långt. Kan säkert åldras ett tag. Gott! S$78.
Jag berättar om gårdagens forskningsförsök, och Frank skrattar. Själva ville ha en enkel stilren etikett med italiensk touch. Kan hålla med om att de lyckats - jag tycker den är snygg. Inte ens med övertalning kunde de tänka sig någon tecknad figur som äter majskolv på sina etiketter. Ni får leta andra kunder, University of Adelaide.
2007 Savitar Shiraz är ett vingårdsvin från McLaren Vale. Först sluten, men ger med sig efter att tag. Det förnekar ju inte att det är ett Aussie shiraz, och att skriva mörka söta björnbär börjar bli tjatigt. Det här vinet har dock en bra dos vitpeppar och bacon i sig och jag anar även lite barrskog. Strukturerat och balanserat i munnen bjuder det på en lång och trevlig eftersmak. Det här är det bästa vinet i uppställningen, och det dyraste - såklart. S$92
Mitolo har en portfölj där det bjuds på en del intressanta viner. Det är givetvis fruktpackade Aussies, men det finns bra balans i dem och de är inte "too much", med något undantag kanske. Synd man inte var i Sverige och kunde handla på utförsäljningen.
Jag diskuterar med Frank om min brist på erfarenhet av åldrade australiensiska viner. "Det kan vi råda bot på. Hör av dig när du är i Adelaide nästa gång så löser vi det", säger han och ger mig ett visitkort. Nu ska jag bara hitta tid att åka dit.
Du frotterar dig allt med gräddan!
SvaraRaderaBra att du fick rett ut oredan med reavinerna.
Hälsa Ben!
/ MV