2010-09-20

Beklämmande

Man har ju anat det i opinionsmätningarna, så det borde ju inte komma som någon överraskning. Ändå är det smärtsamt när det är ett faktum. Ett direkt främlingsfientligt parti kommer in i riksdagen. Som vågmästare dessutom.

Nu sitter man här med en lätt skam och en obehaglig känsla i maggropen. Jag är ju dessutom invandrare själv, där alla Singaporianer tagit emot mig på ett alldeles utmärkt sätt. Det är ett dynamiskt och fascinerande land där många olika kulturen och etniciteter möts. Folk på jobbet frågar och undrar. Ska Sverige bli ett land med panisk rädsla för olikheter, undrar jag? Men som en vän skrev: Med amerikansk innehållsförteckning så är Sverige fortfarande 94,3% mottagligt för främlingar.

Tyvärr gäller det inte i min gamla hemkommun Karlskrona. Där finns valkretsar där SD fick upp till 19.8% av rösterna. Den ligger en mil hemifrån uppe i skogen där jag växte upp. Jo tjena!

När man läser vad en del av dessa stjärnor tycker kommer frågan hästar i stallet och indianer i kanoten omedelbart upp. Eller vad sägs om "Om man tror på islam och följer islam fullt ut – då kan man inte vara svensk" Nehej, det kan man inte? Men om man är bokstavstrogen kristen, då är man en alldeles lysande "svensk"?  Öga för öga, tand för tand, slå ihjäl de som är otrogna, stena de som hädar gud, osv. Då är man en mycket bättre svensk? Exempel på bibelns smarta regler.

Den vassaste kniven i lådan? Fornminnen!!!? Utkonkurrerad av en än vassare.

Jag blir förresten även påmind om vad jag och min vice ordförande på TLTH gjorde 1997 när vi upptäckte att nuvarande partisekreteraren Björn Söder, hade "stulit" teknologkårens layout på hemsida och använt den. Med ett litet misstag som vi utnyttjade. Det beskrivs kort här. För att vara exakta så skiftade bilden mellan FNs deklaration om alla människors lika värde, och en bild på Martin Luther King som den senaste kandidaten som partiledare för SD. Flashande på deras hemsida.

Jag orkar inte ens påpeka alla vansinnigheter och grodor som hoppar ur deras mun, och det är inte ens poängen. Jag hoppas att det kan bli en bra politisk lösning tvärs blocken. Men även att man sakligt kan adressera de problem som SD skaffar sig väljare på. Dels genom att visa på den felaktiga bild som målas upp, men även ta tag i de verkliga problem som finns. Att bara frysa ut SD i Riksdagen löser inga problem på lång sikt. Upplysning, debatt, integration och lösa de problem som finns måste vara mer effektiva långsiktiga lösningar.

Men just nu skäms jag mest

Sedan vill jag visa bilden på hur fotbollslandslaget sett ut, utan invandrare.

1 kommentar:

  1. Jag tror att jag tillhör den procent i Sverige som avskyr SD absolut mest. Ändå är jag inte vare sig sur eller upprörd av att de kom in i riksdagen.

    Dels så har jag i flera år varit helt övertygad om att de skulle göra det, så jag var väl känslomässigt förberedd.

    Men jag, och du, och alla andra vet ju att ÅTMINSTONE fem procent av Sveriges befolkning är korkade rasister. Då är det ju rimligt att de också har politisk representation. Samtidigt är det bra att deras sunkiga politik, korkade representanter och ointelligenta syn på världen lyfts fram. Det innebär förhoppningsvis en välbehövlig vitalisering av den demokratiska och politiska rörelsen.

    Frågan är om den demokratiska debattens reducering till att handla om plånboksfrågor är mer skadlig än att ett litet gäng smygnazister kommit in i riksdagen.

    SvaraRadera