2010-09-19

2006 Yarra Yering Dry Red #2

Belsebub och alla hans smådjävlar!

En veckas resa fram och tillbaka över tolv timmars tidsskillnad är slitigt. Lägg på det att flighten New York - Singapore är närmare 18h non stop och man är ganska seg när man landar. När jag i fysiskt upplösningstillstånd staplar innanför dörren hemma hör jag vinkylen arbeta frenetiskt. Samtidigt som den står på 33 grader.

Givetvis ska kylen gå sönder när man är bort en hel vecka, och inte bara på jobbet över dagen. Ingen aning hur länge sedan den gick sönder, men en lätt doft av kokt svartvinbärssaft kommer ur skåpet. Någon flaska måste i alla fall kokt över.

En snabbt test för se om allt är förstört krävs. Jag är nog lite jetlaggad, eftersom jag tar en flaska av ett vin jag aldrig smakat istället för något som jag vet hur det borde smaka. En 2006 Yarra Yering #2, får stryka på foten. Det vill säga Rhône-blandningen på Syrah, med små skvättar Viognier och Marsanne.


Första sniffen, efter pop n' pour, säger vinäger, och jag svär. Det vädras dock bort ganska fort, och fram träder en blommig och kryddig doft med en underliggande mörk frukt och slaktarbänk. Den första syrliga doften kan varit inbillning. So far so good.

Jag letar kokta smaker i munnen, men hittar inga. Pust!

Istället för den befarade kokta sylten är det en välbalanserad smak av mörk frukt med salmiak och vitpeppar i den långa avslutningen. Smeksamma tanniner ger stadga till alla björnbär och hallon. Ganska elegant och lätt på fote, samtidigt som det fyller ut både på bredden och längden. Det är bra, bättre än den 2004 Underhill Shiraz jag nyligen drack.

Den här flaskan verkar ha överlevt, även om jag inte vet hur den skulle smakat utan en lätt pastörisering. Niklas har provat och var mycket positiv. Jay M, bjuden på middag eller inte, var också positiv med sina 95p. Jag tycker kanske inte det riktigt hade den höjden, men det kan även bero på min dagsform. Jag har misshandlat mig med värre saker än 33 graders värme senaste veckan. Ca 40h på ett flygplan, och sedan långa dagar på det.

Något av vinerna har säkert tagit skada, och jag kommer att vara orolig för varje flaska jag öppnar framöver. Spara inte in på kvaliteten på vinkylen, är dagens tips. Jag orkade inte vänta tills vi fick  våra Electrolux modeller till Asien, utan tog en billig kinesisk leverantör. Dumsnålt.

Vinet har inte nått igenom hela korken, men en bra bit.

PS. Gör er plikt och gå och rösta idag.
 
PPS. När du röstat kan du faktiskt fundera på om inte ska köpa lite Yarra Yering på SB.

2 kommentarer:

  1. Oflyt. Vilka klåpare är det som har tillverkat den vinkylen?

    SvaraRadera
  2. Vet faktiskt inte. Vår R&D avdelning hade köpt ett ex från en leverantör i Kina, för att kolla hur de gjort den (så billigt). Se om de kunde lära sig något. När de var klara fick jag den. Jag hoppas de lärde sig att inte göra samma misstag.....

    SvaraRadera