2010-08-15

Roligare statlig humor

Jag har tidigare tyckt det statliga systembolaget bjudit på en del humor med sin prissättning av Bordeaux. Men nu visar det sig att Singapore är ännu roligare.

Singaporeaner har tydligen fått ett rykte om sig att vara lite buttra, och inte le lika mycket eller ofta som övriga Asiater (nu drog jag precis ett par miljarder människor över en kam). Efter att ha levt med allt från svenska servitörer, till SAS-kabinpersonal och tjänstemän på CSN tycker jag att Singaporeaner är nog så glada och trevliga som man kan önska.

Men det tycker tydligen inte regeringen.

Enter: Singapore Kindness Movement. Detta är en rörelse som startades av premiärministern redan 1996, med ett missionstatement som är "To inspire graciousness through spontaneous acts of kindness, making life more pleasant for everyone." Och det låter väl fint? Man har även sin egen logo, som innehåller lejonet Singa, som är the Icon for Courtesy.


Statlig kampanjer för att förändra olika beteenden i samhället har vi haft överallt, så det är väl inte så mycket att orda om. Sverige verkar väl mest ha fokuserat på att dricka mindre sprit, använda kondom, och ha på bilbältet.

Men nu har man alltså gått ett steg längre - man ska inte bara vara vänlig utan man ska le mer. Därför lanseras kampanjen, Let's champion a smile.

Den genialiska idén är att om det finns fler speglar så kan folk se om de ler eller inte, att de har ett snyggt och vänligt leende osv . Därför sätter vi upp några tusen speglar runt den centrala gatan Orchard Road. Såklart! Vi kör dem på reklampelare. Då kommer folk le mer.


Jag tycker detta är galet komiskt. En statlig organisation som har funnit sin uppgift i att sätta upp speglar i stan för att få folk att le mer. Jag har sett en del roliga affischer från HR-organisationer om hur bra vi är och vad vi ska göra på företaget, men de kan inte riktigt mäta sig med speglar för att få folk att le. Detta är bara för galet, naivt och roligt.

Men det funkar! Jag ler ju bara vid tanken på dessa speglar. Och det är ju svårt att gå omkring och vara sur när man ler? Så uppenbarligen har Singapore Kindness Movement överlistat mig.

När får vi se Reinfeldt sätta upp speglar i tunnelbanan?


Edit: Ser nu att det inte blir Fredrik. Men (s) vill få oss att älska och skratta mer. Inga speglar, men väl en butler på T-banan. AB skriver också om det. Jesus. Stockholm goes Singapore .

3 kommentarer:

 1. Du glömde Electroluxförsäljare!

  SvaraRadera
 2. Har man en statlig dejtingbyrå med 73-åriga damer som dejtingcoacher så kan man väl sätt upp lite speglar. Jag har faktiskt just börjat sponsra uppsättning av speglar. Inte i tunnelbanan, utan i närheten av spårvagnar. Gör det du också, eller så kanske du kan stödja uppställandet av en stege.

  /S.

  http://www.jinxgoteborg.com/

  SvaraRadera
 3. Även jag är Singapore-boende och reagerade med glädje över både Kindness-kampanjen och nu senast (S)-förslaget för Stockholms tunnelbana.

  Det roliga är att majoriteten av kommentarerna tror att serviceföretag i tunnelbanan är någon form av kommunistisk idé. Helt galet!

  SvaraRadera