2010-06-29

Statlig humor

Samtidigt som kampanjen för En Primeur for Bordeaux 2009 pågår för fullt i hela världen, så passar Systembolaget på att släppa Bordeaux 2007 som nu buteljerats och är färdigt för marknaden.

Visst är man ganska frustrerad när man ser 2009s prisnivåer gå långt norr om vad man är villig att betala för lite jäst druvjuice. Men det kompenseras nästan av att se vad Systembolaget försöker sälja sina inköpta 2007:or för.

Är inte Systembolaget medvetet om att det finns en värld utanför Sverige? Och att den bara är några musklick och ett DHL-paket bort? Det ser ut så om man tittar på priserna de vill ha för vad de ska sälja till intet ont anande svenska konsumenter.

Några exempel, med minimal research gjord:
Mouton Rotschild 2007, 4259 kr. Kan t.ex. köpas för 317 EUR här.

Haut-Brion 2007, 3536 kr. Kan t.ex. köpas hos Wein Weber för 299 EUR.

Ausone 2007, 6944 kr. Vad sägs om 529 EUR?

Ett mindre stratosfäriskt exempel: Lascombes för 568 kr eller 45 EUR.


Och man slipper köa och slåss för någon av de 204 flaskor Mouton som SB bestämt att vi svenskar ska dela på? Man behöver inte köpa gigantiska mängder för att det ska löna sig.

Sedan finns det väl en del som ligger ganska OK i pris. Lafite-Rotshild verkar Asiaterna ha drivit upp priset över vad SB vill ha, så där kan ni göra ett kap. 180 flaskor att slåss om.

Lika frustrerad som man kan bli på priserna på En Primeur blir man när ser hur våra kära monopolister hanterar Bordeaux i Sverige. Priser som inte har någon koppling till övriga marknaden, och mängder och tilldelningar som får motboken att framstå som rena försäljningskatalogen.

När man sedan läser en intervju med VD Magdalena Gerger blir man mörkrädd.....

Tack för EU, och tack för Internet.


Frågan har ju berörts tidigare, och då var det ännu värre.

6 kommentarer:

 1. Tja,

  Det är väl möjligen bara det Nordkoreanskt influerade Fifa som befinner sig i samma informationsbubbla som Systembolaget? (apropå att gigantiska domarmissar förnekas att de ens förekommit på stalinistiskt vis. Det som bortklippt och förnekas existerar ju inte!)

  Inget har sett, inget har hört.

  Så passa dig Ulrik! Annars står Systembolagets lakejer snart vid din dörr vid dina breddgrader och förpassar dig till en mörk, kall, cell där det enda som vill befinna sig är dina viner.

  /Martin W

  SvaraRadera
 2. Martin, du läser också SvD? :-)

  Jag tror inte det blir någon kall cell för mig. Detta är Singapore. Här består straffet i caning. Med bambukäpp.

  SvaraRadera
 3. fråga bara... priserna du radar upp, är inte det utan alkoholskatt och moms? lägger man på momsen/VATen i det land som försäljaren verkar samt den svenska alkoholskatten så blir priset lite närmare de svenska...
  det mest fascinerande är dock att de svenska lagstiftarna, genom det sätt man valt att låta folk privatimportera, sett till att svenska staten går miste om alla möljligheter att få svensk moms på varorna (säljaren säljer inte till sverige!!!)
  -anders

  SvaraRadera
 4. Anders,

  priserna är inklusive lokal alkoholskatt (där de har någon) och moms. Så priserna är mycket lägre.

  Sedan kan man ju om man beställer via nätet ibland få betala svenska skatter. Men jag har själv inte fått det.

  De svenska lagstiftarna är väl ute och cyklar. De kan inte förhindra att man köper inom EU, och skickar hit det. Man vill väl bara försvåra så mycket som möjligt för att försöka försvara sitt förlegade monopol?

  SvaraRadera
 5. jag ser det nu när jag läser via datorn... (mobilsurfing är bra men inte för mycket, för då dyker webläsaren...)

  jag tror inte lagstiftarna har nån koll alls. det finns nog tyvärr gott om individer i riksdagen som tror att privatimport är olaglig.

  det jag for efter när det gäller moms är att distanshandel inom eu skall beläggas med mottagarlandets moms under förutsättning att företagets årsförsäljning till det landet överstiger typ 300000 sek. när det nu gäller alkohol så har man ju då kommit med lösningen att köparen måste ordna med transporten, och då blir det ju per automatik så att överlåtelsen av varan sker i säljarens land, och således ska momsen betalas dit. (momsen betalas av säljaren, och åtminstone tyska skattemyndiheter lär vara griniga på tyska internetsäljare som gör fel...)
  punktskatten "måste" man ju betala iom att man inte fraktar personligen. men det är ju 20 kronor eller nåt per flaska.

  så: för en flaska som i frankrike kostar 300€ utan skatt, så skulle svensak skattemyndigheten kunna få in inte bara de 20 sekinerna i alkoholskatt från köparen, utan även 75€ i moms från säljaren...

  men vi som lite mer medvetna konsumenter kan ju glädja oss åt att internet och eu gjort vin-intresset till nåt man faktiskt kan ägna sig åt utan att behöva slita ihjäl sig (frysa i kön till SB/Passagen en kall oktoberkväll är inte roligt)

  -anders

  SvaraRadera
 6. oktoberkväll... nu tog jag i. oktobermorgon skulle det vara, med regn och allt om jag minns rätt...

  SvaraRadera