2010-01-10

The Lines Brunch @ Shangri La

Glöm scrambled eggs och torr bacon under värmelampa. Det är så här man gör en brunch.

Detta är matens motsvarighet till PPM-valet. Men istället för 500 obskyra fonder, finns här så mycket olika sorters kök och mat att välja mellan att man nästan blir förvirrad. Allting är underbart fräscht och gott, och man känner sig nästan smutsig efteråt, och i vilket fall lite lätt däst. Du är vad du äter skulle kunna rada upp de tallrikar man klarat av - och man skulle skämmas. Och sedan gå och hämta en till.

Upplägget är enkelt: En buffé med flera stationer där kockar  lagar mat - olika typer av kök - medan man väntar, och en bar med fritt flöde av juicer, sangria och spritzer (om man inte tar champagneversionen). Trots ett allvarligt försök lyckas vi nog bara ta oss igenom hälften av de olika stationerna. Den självklara starten är fisk och skaldjur. Ostronen öppnas på beställning, hummern är delad och klar - om man inte vill äta det krångliga så kan man koncentrera sig på bara klor. Lägg till musslor och kungskrabba, och första stationen får ett par besök.

Skaldjursstationen

Sedan måste man besöka sushistationen där de skär upp sashimi på beställning, eller gör sushi och rullar enligt önskemål. Behöver jag nämna att tonfisken är så färsk att till och med Roppongi skulle rodna. Jag gör inte bara ett stopp här utan det blir ett par vändor.

Tonfisksashimi på väg

Vart man sedan tar vägen är lite av ett dilemma. Den japanska nudelstationen där man kan välja vad man vill ha i sin Wonton-soppa är värd ett besök. Men det är å andra sidan även den kinesiska dim-sum stationen. Både levererar nylagad färsk mat som är något av det bästa jag provat i respektive klass. Värmelampor finns inte riktigt med i upplägget.

Wonton, med ankaVilken Dim-Sum önskas?

Sedan har vi den indiska stationen med maträtter jag inte ens vet namnet på, än mindre ingredienserna. Jag måste bara prova! Och Satay-spetten med jordnötssås är underbara. De med lamm är lite godare än de med kyckling eller nötkött. Givetvis görs de löpande och ligger inte och väntar mer än några minuter efter att det tagits från grillen.

Satay

Vi ska inte glömma de europeiska inslagen, där den koloniala historien visar sig på den engelska stationen med rostbiff och smördegsinbakat lamm. Strax intill ligger den italienska, där deras prosciutto e melone, har en melon som slår allting jag ätit i Italien. Av överlevnadsskäl undviker jag gåslevern.

Lite rostbiff?

Jag har nu missat att beskriva ett par stationer, men det kan ju bero på brådskan att hinna till desserten och glassen. Vi pratar en vägg av olika desserter; creme brulée, Tiramisú, bananpannkakor, pannacotta på grönt te, mango- och chokladmousse, osv. Nämnde jag stationen som gör pannkakor och våfflor enligt order? Eller den med glass? Mangosorbeten är len och smakrik, medan kokosglassen är "to die for". Och någonstans här känns det som om man ligger i riskzonen att ramla ihop i en liten hög. Inte så liten kanske, när jag tänker efter.

Efterrättstallrik. Den första.

Chokladfontän kanske?

Det här är en matupplevelse utöver det vanliga. Alla bruncher jag provat i Sverige bleknar i jämförelse. Det är som Ljungskile mot Barcelona. Jag vet att frosseri är en av dödssynderna, men det är värt det. Kostnad? Drygt 400 kr per person, exkl. Champagne.

Men jag måste avsluta med vad min käre far skulle sagt efter det här: "Lite mat på detta hade inte varit fel."

PS. Givetvis använder Shangri-La utrustning från Electrolux Professional.

6 kommentarer:

 1. okej, jag hoppas ni flyttar snart så jag får komma på besök och också testa denna helt galna brunch. JAG VILL HA CHOKLADFONTÄN!!!

  SvaraRadera
 2. Vi har ätit en underbar rådjursgryta med både trattisar och grädde, men jag blev just hungrig igen...
  När kommer du tillbaka till blodpuddingland?

  SvaraRadera
 3. Hemkomst fredag. Chockstart med Wasa Sportknäcke och Havregrynsgröt.

  SvaraRadera
 4. Ok, jag tyckte buffén på hotellet i Bangkok var överdådigt, men det där såg fan helt suveränt ut. Måste dit!

  SvaraRadera
 5. Ser en affärsmöjlighet att bygga en närliggande station för vila och matsmältning!

  Ses i Singapore då... Louise

  SvaraRadera