2010-01-18

Höjden av orättvisa

Nås idag av ett otroligt sorgset besked. Det man aldrig tänker ska hända, händer. Så orättvist livet kan vara. Martin, med familj, jag känner med er och kan inte ens föreställa mig hur ni har det. Ni ska veta att mina tankar är med er. Teodicéproblemet blir smärtsamt aktuellt.

-----------------------------------------------------------
Kylskåp och vin
Det känns måttligt inspirerande att skriva om gårdagens vin, men jag är nästan skyldig Simon det, och texten var klar.

Steget mellan att göra kylskåp och vin är ibland kortare än man tror. På en av mina resor till Singapore, pratar jag med Simon, en Aussie boende i Singapore, ansvarig för produktutveckling av kylskåp i Asien. Vi kommer in på vin, som jag ofta har en tendens att göra, och får veta att Simon gör sitt eget vin.

Eget vin? Det visar sig att Simon och hans bror köper in frukt i Barossa, som de sedan vinifierar själva. I garaget, mer eller mindre, förstår jag. Bolaget heter Terrastone och vad jag förstått så gjorde de sitt första vin 2005. Jag får en flaska av The Sarah 2005, av deras begränsade första upplaga, att ta med hem. Och den måste såklart smakas.100% Shiraz, ett år på nya amerikanska fat. En medelfyllig färg, där man trots allt ser igenom glaset, med en blåviolett ton. En doft som förvånar mig. Hallon, röda vinbär, blyertspenna en del läder och lite mint. Jag hade förväntat mig en mörk fruktbomb, men det här doftar nästan svalt, och påminner mig en hel del om Pinot Noir. Hmmm. En rätt trevlig doft när allt kommer omkring, om än inte riktigt vad jag väntat mig.

I munnen så håller det inte riktigt vad näsan lovar. Ljus röd frukt, men hallon i täten, finns där. Men inte så mycket mer komplexitet än så. Smaker håller ut i en ganska lång eftersmak, efter en kort dipp mitt i. Det är, återigen förvånande, ganska höga läskande syror. Det som saknas är dock lite struktur och tanniner. Det blir nästan lite saftliknande i sin munkänsla. Det påminner mig lite om Pinot även här, fast med lite avsaknad av struktur och komplexitet.

Med detta sagt, så är det inte alls illa. För en kylskåpskille. Ska bli kul att se vilka viner Simon kommer att åstadkomma framöver. Men "Don't Quit your day job. Yet."

Det är dock lite svårt att koncentrera sig på vinet så här dag två. Ett glas vin känns ganska banalt när en väns liv har vänts totalt upp och ned.

3 kommentarer:

 1. skriva några rader om att någon dött på sin blog och sedan länka till en artikel för att sedan fortsätta skriva om ett vin som du smakat känns då helt sjukt i min värld. Hoppas inte de berörda hunnit se detta än men knappast, de surfar nog inte runt på vinbloggar efter vad som hänt men hade samma sak hänt mig och min kompis skrivit 2 rader om detta och mitt namn och sedan länkat till en artikel för att några rader nedan skriva om ett vin som nyss avnjutits så hade den personen inte varit min vän längre.

  /Jens

  SvaraRadera
 2. Jens, du är fri att tycka vad du vill.

  Hade jag trott att det spelat någon roll eller hjälpt något om hur jag skrev eller inte på en blogg, så kan jag lova jag gjort det. Tyvärr kan denna bloggen nog inte göra varken till eller från för de drabbade nu.

  SvaraRadera
 3. Tack, ni menar båda väl och det värmer. Oroa dig inte Ulrik, jag tog inte på något enda sätt illa upp. Krama I från mig.

  Tack för att ni bryr er om båda två.

  SvaraRadera