2009-11-02

2006 Querciabella Chianti Classico

En frusen novembermorgon i en kö får en att undra man vad man egentligen håller på med. Att stå och frysa i en timme för att få köpa ransonerat vin påminner en om brödköer från depressionen, eller kanske Sovjetunionen. Men vi befinner oss på Regeringsgatan, året är 2009 och förutom vin släpps tydligen en ny version av Mackmyra.

Belöningen för oss som härdat ut Systembolagets kundvänliga approach (jag ska inte klaga, hade jag bott kvar i Karlskrona hade jag fått nöja mig med att läsa om vinerna) är de årliga släppen av Graillots Crozes Hermitage och Spinettas Langhe Nebbiolo. Men på toppen av det släpptes även några intressanta Toskanare jag ville prova.

Querciabella är en Chianti Classico gjord på 95% Sangiovese och resterande del Cabernet Sauvignon. 14 månader på en blandning av nya (30%) och gamla (gissa andelen?) barriquer har stått för den hyfsat moderna uppfostran. 2006 har fått mycket lovord och det ska bli spännande att prova den här.

Vacker, klar och ganska genomsynlig ung blåröd färg möter en innan jag hinner stoppa nosen i glaset direkt efter att ha dragit korken. Först är doften lite knuten med mörka körsbär och en del läder. Efter ett tag släpper doften även fram ljusare toner av nypon och ljusare röda bär, och en viss örtighet. Men även efter ett par timmar i glaset får man känslan av att det finns en kraft som inte riktigt har kommit loss ännu.Munnen fylls av en mörk körsbärsfrukt och det är Italienskt så visst finns det en härlig syra i vinet. Det är dock inte riktigt de traditionella surkörsbären, utan en något mer tillgänglig frukt. Frukten ackompanjeras av en kaffe- och chokladton i mittenpartiet, som skapar en viss extra bitterhet fram emot eftersmaken där strävheten dock tar över lite. Det är ganska bra koncentration i smaken som har en bra längd.

Vinet är gott, men just nu känns det som om det behöver lite tid att få alla saker på rätt plats och harmoniera. Kanske har det fått lite väl häftig ekbehandling, eller så kommer de extra tanninerna och bitterheten att integreras i frukten om ett tag. Jag tror faktiskt det och kommer behålla de flaskorna jag köpte med gott hopp om bra utdelning. För de intresserade så kan man slippa köa och gå och hämta upp några flaskor i morgon om man är tidigt ute.

PS. 2007 finns i BS för 30 kr mer per flaska.

10 kommentarer:

 1. ja eller så kan man gå till en annan butik och beställa nyheterna.... Hötorget var det inte många som köade...men jag förstår vad du menar - jag gick förbi regeringsgatan, såg jligt kallt ut ;) och lite ryskt... /pinge

  SvaraRadera
 2. Pinge, man får ju tyvärr inte beställa nyheter under den första veckan, så vill man ha några av rariteterna så är det bara att frysa. Men vem är jag att klaga, det levde ju ryssarna med under årtionden, och de fick ju inte ens vin när de kom fram.

  SvaraRadera
 3. Intressant med Querciabella, en riktigt gammal favorit hemma hos oss.

  Hmm, är det inte så att första dagen får du bara beställa en, därefter får du beställa flera? Att köa känns hur som helst öken, kvantiteterna är galet små på släppdagen. Så kommer det ju ofta påfyllning efter ett par dagar...

  SvaraRadera
 4. Det där med hur man får beställa varierar högst mellan butiker har jag förstått. Jag inbillar mig att det SKA vara likformigt men i själva verket blir ett tema av "hur fan tolkar bibeln, förlåt!, Systembolagets tjocka reglemente".

  Jag har förstått det som att EGENTLIGEN får man bara beställa i butik första dagen. Hur logiskt som helst. I miljötider och E-handelstider och allt det där.

  Blev riktigt nervös när kön till butiken (i Uppsala) var lååååång. Det tog tid innan jag fick klart för mig att de flesta tydligen skulle köpa Mackmyra som släpptes idag. Jag som bor i Mackmyra har aldrig fattat grejen.

  Men Querciabella verkar kul!

  SvaraRadera
 5. Querciabella 06 drack jag på restaurang i Florens förra september. Då charmade det mig oerhört.
  /Tomas

  SvaraRadera
 6. Det är faktiskt inlagt i systembolagets datasystem så det går inte att beställa fler än en flaska första dagen. Systemet säger till och ändrar man inte antalet går beställningen inte igenom/ Jerker

  SvaraRadera
 7. Fast det går visst att lägga fler än en order...

  SvaraRadera
 8. Eller beställa en flaska i sju butiker, logiskt sa Bull.

  SvaraRadera
 9. Men även om du lyckas beställa en flaska i en butik, och kör på flera namn (synd de känner igen min röst på Flemingatan), eller ringer runt till flera butiker, så är jag tveksam till att du får flaskorna. Om det inte finns fler kvar på depån, så måste ju någon gå ut i butikerna där de fanns och hämta dem och ställa undan. OK om de ändå finns kvar under dagen, men vissa går ju fortare än godis på ett barnkalas. Och så detta jobbet med att jaga runt. Man förlorar hur man än gör. Men det är ju rättvist i alla fall, alla har ett h-ete.

  SvaraRadera
 10. Hehe...som skåning (och du halvskåning) är det inte lätt smälta in dialektmässigt! Vi är snabbt identifierade ;-)

  Ska du inte börja förvränga rösten? Handduk för telefonen och prata norska ;-)

  SvaraRadera