2009-11-27

2005 Clos Abella Priorat - uppladdning i Barcelona

Som uppladdning för årest största händelse, el Classico, sitter vi på ett hotellrum i Barcelona. Vin från närmsta vinshop, tillsammans med Manchego och lånade glas är kvällens förvärmning.

Jag har ingen koll på Spanska viner, men man får ju försöka ta seden dit man kommer. 2005 Marco Abella Priorat Clos Abella för dryga 30 EUR känns som ett bra sätt att vara katalansk första kvällen. Jag har ingen aning om producent eller något, men vinet är gjort på 40% Garnatxa (vilket väl är Grenache), 40% Carinyena (Carignan) och resten Cabernet Sauvignon och Syrah.I hotellets martiniliknande glas så lyckas jag till slut krama ut en doft av mörk sötaktig frukt - körsbär och cassis, men även lite hallon. En viss blyertspenna har hittat ned den med.

I munnen kommer sötfrukten tillbaka i en härligt kraftig och läskande smak, samtidigt som det finns en skön struktur med sandiga tanniner. En lång eftersmak där tanninerna stramar upp ganska bra, med en liten bitterhet. Det här är gott, även om jag inte varken kan eller vill analysera det i detalj. Tillfället och förväntningarna gör sitt till.

Det här ska bli en bra match! Om bara Zlatan spelar. Och Messi och Ronaldo. Och vi får våra utlovade biljetter. Men det kommer bli bra. Och Priorat är inte så dumt i väntan. Man slipper dillchips och vanilj i alla fall.

4 kommentarer:

 1. Priorat är bra, liksom granndistrikten Monsant och Terras Altas. Gamla stockar av Prova också Toro och Bierzo, Ribera del Duero. Rioja är ofta bra både i modern och traditionell stil. Prova också vita albariño från Rias Baixas. Bra vinköp på
  VILA VINITECA - Carrer Agullers 9 (liten men välsorterad i gamla stan) eller LAVINIA Avda. Diagonal 605 (stor). Jag känner mig lite avundsjuk, hoppas att du har en bra resa!

  SvaraRadera
 2. Här har du en som är grymt avundsjuk.

  Passa på att sälja på Zlatan en dammsugare när du ändå är där.

  SvaraRadera
 3. Lite korrat:
  Priorat är bra, liksom granndistrikten Monsant och Terras Altas. Prova också Toro och Bierzo, Ribera del Duero. Rioja är ofta bra både i modern och traditionell stil. Prova också vita albariño från Rias Baixas. Bra vinköp på
  VILA VINITECA - Carrer Agullers 9 (liten men välsorterad i gamla stan) eller LAVINIA Avda. Diagonal 605 (stor). Jag känner mig lite avundsjuk, hoppas att du har en bra resa!

  SvaraRadera
 4. biljetter til El Classico, har du också fixat bord på El Bulli?, så är jag för alvor avundsjuk....
  /Jakob

  SvaraRadera