2009-11-07

Alain Graillot Crozes Hermitage 2007

Det här är vinet som får folk att gå man ur huse för att få tag i några av de 4400 flaskorna som släpps. Det är likadant varje år där alla, påhejade av en lyrisk kritikerskara, vill få några av de åtråvärda flaskorna. Röttorp utser 2004 till det 3:e bästa syrahvinet någonsin, gurun BGK hyllar det och påpekar att han nu dricker sina C-H från 90-talet. Även Artberg ger det VG, och BK Wine kallar det månadens fynd, GP är positiva. Därför slits 188-kronorsvinet från hyllorna varje år.


Jag hade inte tänkt köpa så många, men nu ligger de i lådor om tolv så det fick bli en sådan. Möjligheten att prova en flaska och sedan köpa mer om man gillar den finns ju tyvärr inte. Jag har för all del tyckt om tidigare årgångar, så låt oss se vad 2007 har att erbjuda.

En mörk doft av björnbär med en hel del rökig chark kombineras med vitpeppar. En syrahdoft ur skolboken som adderar mer och mer komplexitet när luften får göra sitt. Mer söta röda och blåa bär och mer kryddighet. Underbart att sitta och sniffa på.

I munnen ger vinet en ganska slank munkänsla med en hög läskande syra. Det är bra kraft i frukten, även om den inte är lika komplex som doften får en att hoppas på. De mörka bären understöds av lite rökt korv och vitpeppar. Kraften tappar dock en del mot mitten och ut mot eftersmaken. Efter ett tag framträder lite tanniner som stramar upp lite mot slutet, men de är ganska snälla. Snällare än jag kommer ihåg framförallt 2005, men kanske även 2006.

Vinet är gott, ingen tvekan om det. Om det är årets kalasfynd som gör det värt att stå och frysa och slåss med andra köande om är tveksamt. Det är förvisso ett bättre vin än Les Launes Crozes Hermitage, som finns i standardsortimentet en 50-lapp billigare, men det är inte milsvid skillnad. Och man slipper köa.

Det pratas om att vinet behöver mycket tid innan det visar sig från sin bästa sida. Kanske, det finns ju frukt och syra att hänga upp det på, men jag saknar lite strukturerande tanniner. Jag lär ju få anledning att återkomma.

EDIT. Dag två har vinet inte blivit bättre. Känns nästan lite tunnare, och med en grön ton i....

6 kommentarer:

 1. Yann Chaves C-H som lanserades för någon månad sen i samma prisklass tycker jag var betydligt bättre. Pröva gärna och jämför med Graillot. Tycker själv Graillots var "tunn" och obalanserad

  MV Acke

  SvaraRadera
 2. Det utvecklas, var så säker, men jag har slutat att köa trots pressens närmast pavlovska upprepningar. Vill du se vad AuZone tyckte i den senaste vertikalen kan du läsa på:
  http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2008/12/29_Graillot_(AuZone).html

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte om jag håller med om obalanserad, på vilket sätt menar du, Acke?

  Kul med en sådan vertikal - låter som de kan utvecklas. Jag får anledning att återkomma till dem. Jag har ju dessutom en hel del vin från hans son Maxime Graillot så jag får göra en far-son provning snart.

  SvaraRadera
 4. Vi har ikke fått smakt 2007 enda, men er stor fan av tidligere årganger og da spesiellt 2001/03.

  SvaraRadera
 5. Oktobersläppet Domaine des Entrefaux (crozes hermitage), är minst lika bra om inte bättre......

  SvaraRadera
 6. Per, jag hade missat att du sysslat med astroturfing även här.

  SvaraRadera