2010-02-27

Ta seden dit man kommer

Arghh. Jag börjar göra en liten undersökning av vinutbudet runt hotellet. Och blir nervös.

Att utbudet skulle ha lite annan inriktning än jag normalt brukar ha för mina vininköp var jag förberedd på. Och mycket riktigt så är en stor del av utbudet inriktat på Australien, en hel del Chile och Sydafrika. En del Nya Zeeland och lite USA. Sedan finns det ett urval av Bordeaux och Bourgogne i de finare butikerna, men väldigt lite Italien. Men priserna!!!?

Förvisso ligger vinskatten på ca 40kr per flaska, men momsen är bara 7% så den matematiken borde inte driva priserna för mycket. Men vad sägs om en Cloudy Bay för 370 kr, mot SBs 229. Eller Paul Jaboulet Parallèle 45 côtes du rhône för 185kr vs. 99? Eller en Bouscassé 2004 för drygt 200kr? Man undrar vilken version de har här? Det är helt enkelt svindyrt med vin, och man undrar om frakten kan göra så mycket, eller vad anledningen är. 20% Cost of Living justering lär i vilket fall inte räcka så långt.

Jag inser att jag måste ta tjuren vi hornen, om en flytt till Singapore ska funka. Om uttrycket "acquired taste" innebär man kan lära sig tycka om Aussie Shiraz så är det väl lika bra att börja direkt. Efter mycket vånda framför hyllorna så bestämmer jag mig till slut för Mitolo Shiraz G.A.M. 2006. Min enda erfarenhet av producenten är positiv från ett besök på Lux.

Mitolo är ett familjeföretag med dryga tio år på nacken, och de jobbar i ett partnerskap med Ben Glaetzer för vinmakandet. G.A.M. är namngett efter initialerna på de tre barnen och var det första vinet som släpptes från Mitolo, i årgång 2000. Druvorna kommer McLaren Vale från ca 20 år gamla rankor, av Syrah. Förlåt, Shiraz. 60% ny ek, enligt min nya bekantskap Jay Miller.

En djup, mörk, sötfruktig doft. Björnbär och blåbär, och det mest rättvisa är kanske att lägga till ändelsen -likör, för att beskriva den söta tonen. Lite animaliska känsla i form av baconfett, fat i form av rostat kaffe. Vitpeppar står för kryddigheten i en ganska trevlig doft. Generöst och mycket av det mesta, men inte illa.

När jag väl smakar på vinet bjuds gommen på en rejäl dos mörk frukt i lager efter lager. Alla tänkbara mörka bär virvlar runt och blandas med rostat kaffe och mörk choklad. Efter den ganska direkta attacken så tillkommer en del blommighet och en not av mint i mitt- och eftersmak. Det är bra tryck i smaken, men det känns inte tungt. Ganska påtagliga tanniner finns som tur är och stöttar upp och ger det en hel del struktur och lite strävhet. Mycket frukt, mycket kraft, lång eftersmak och ett vin som jag snarast smuttar på och provar än dricker. Ska jag ha det till mat måste det vara rejält smakrikt. Typ grillad grizzly.


Det här är absolut ett bra vin. Kraft och komplexitet med struktur, utan att bli tungt. Jag är dock inte helt såld, men kan inte riktigt peka på vad det är i stilen som jag inte gillar. Det är ju inte milsvid skillnad på en del CndP. Men är det inte lite för likt likör, trots allt? Jag får väl bara fortsätta öva, så kanske det här blir min grej. Att Jay Miller sedan ger vinet 95p, är nog att ta i ett par för många.

Skruvkork, såklart.

PS. Jag vet att det är "dagens I-landsproblem" att diskutera vinpriser i Singapore. Men vad ska man annars göra på ett hotellrum? ;-)

PPS. Vad drack du på Open That Bottle Night?

5 kommentarer:

 1. G.A.M är inte den bästa. Är du lagd år gamla världen skall du försöka med Savitar, den är mer lik något från norra Rhône (lite Côte-Rôtie med extra boost) även om varken charkuterier eller blommor är speciellt framträdande. Senaste försöket:
  http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2009/9/12_Mitolo_Savitar.html

  SvaraRadera
 2. Nu får du betala för att du varit en stygg pojke i tidigare liv - australiensiskt vin i två år ;-)

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset WP. Jag dras väl ganska mycket till gamla världen just nu, men jag måste ju konvertera så sakta. Verkar som om Savitar kan vara en bra inköpsport.

  Men å andra sidan måste jag nog sätta en sträng budget på inköpen i Singapore. Jag häpnar när jag ser vad det kostar, och då jämför jag ändå med SB. Undrar vad det kostar att skicka från BaroloBrunello till Singapore?

  SvaraRadera
 4. Då får hålla dig till öl, det finns ju ett par bra micro-bryggerier i Singapore med anständig juice på tapp (fast den är ju rätt dyr den med förstås).

  SvaraRadera
 5. Öl kanske inte är en så dlig idé. Passar ju bra till klimatet också. Men vin är ju generellt så mycket godare....

  SvaraRadera