2010-02-19

Fransk Fredag

Det är alltid ett efterlängtat besök när Fasching hälsar på. Och speciellt nu. Efter att faktiskt varit lite nervös innan vi sågs, så släpper det och det är ett kärt återseende, även om ämnena vi pratar om kan vara jobbiga. Och så försöker jag bjuda honom på goda viner, det är inte alls jobbigt.

Första vinet bjuder på en ganska mörk och tät röd-violett färg, men med en klart utvecklad tegelkant. Doften riktigt skriker cederträ och cassis. Fasching säger såklart Cabernet och Bordeaux. Det tillkommer snart en del toner av tobak och läder, men inte så speciellt mycket mognadstoner, fortfarande dominerar frukt och ceder. Men en underbar bordeauxnäsa bjuds man på.

I munnen ger vinet en hel del kraft med cassis-frukt och läder, där eftersmaken ringlar kvar ganska länge. Fortfarande lite strävt och tanninrikt, men en fröjd att dricka. En del blommig känsla tillkommer i eftersmaken. Det här är en riktigt, riktigt bra Bordeaux i början på sin mognad, med ett långt liv framför sig. 1998 Cos d'Estournel.Vi tar fram ett vin till, helt öppet. Den nysläppta 2002 Camille Giroud Nuits St. Georges 1er Cru Les Terres Blanches. Den första sniffen direkt efter en pop n' pour är inte helt angenäm. En nästan kemisk doft slår emot en. Den vädras bort efter ett tag, eller i vart fall tonas ned. Den övergår då till charkuterier, framförallt enrisrökt korv, som väl har en nästan kemiskt ton? Det tillkommer en hel del skog och multna löv, och det blir mer tilltalande att dofta på.

I munnen så är det en ganska bra och generös frukt med syrliga lingon och röda vinbär. Skogstonerna och de multna löven finns med här också, och stöttas upp av bra syror och tanniner. Men det ger ändå en liten snipig känsla på något sätt. Hmm, jag har lite svårt att bestämma mig om vad jag tycker om det här vinet. Den lite kemiska doften som lurar kvar klingar inte helt fint, och även om frukten är bra så är det lite snipigt. Men det är ju å andra sidan ofta i Bourgogne.... Jag får ta den kvarvarande flaskan om några år och bestämma mig.


Martin, riktigt kul att få träffas igen! Du var rätt på vinerna, och vi vann ju till och med i pokern. Du är inte ett så hopplöst fall som jag trott. Dessutom var det skönt att få träffa samma gamla Martin, som ju finns där trots allt som hänt. C U Soon again.

3 kommentarer:

 1. Tack själv, det var väldigt, väldigt trevligt!

  SvaraRadera
 2. äter du rökta korvar som har en kemisk ton då skulle jag fundeera på att ändra matvanor

  SvaraRadera
 3. Läste Martins blogg och förstod att du köpt det du funderade på, jag är stolt över att ha en så omtänksam storebror!

  Kram

  SvaraRadera