2010-02-06

Nedslag i Bourgogne

Det verkar som alla börjat 2010 med fokus på Bourgogne. Jag faller för grupptrycket och tar en tur jag med.

2005 Joseph Drouhin Chassagne-Montrachet doftar tropisk frukt och rollo-kola, och lite vanilj. I munnen drar frukten åt ananas, samtidigt som vinet bjuder på en ganska fet och smörig munkänsla. Det finns en del rostade nötter i smaken också. Det är gott, och sitter som en smäck till en toast med kalixlöjrom, men är det något att klaga på så är det kanske lite låga syror.

Till risotton på trumpetsvamp kommer vinet många andra har druckit nyligen. Lär här och här. 2007 Camille Giroud Gevrey-Chambertin Les Crais släpptes precis, och idag så finns det lite spridda flaskor kvar.

En härlig doft att syrliga röda bär; lingon, röda vinbär och rönnbär. Kanske man kan ana sig till en del drag av jordgubbar, eller så suggererar jag mig till det. Pinotkrydda med lite örter och barr vävs in också. Ett riktigt gott sniffvin.

I munnen så är det härligt smäckert och slankt. Ganska bra tryck i frukten, med höga syror och mineralkänsla. När man pratar om att ett vin är burgundiskt, då måste det vara det här man menar. Ett lätt, välbalanserat vin som ändå bjuder på bra kraft. Det är urgott att bars sitta och sippa på. När jag dricker det till maten, så lyfter det ett, om inte två, pinnhål till. Det känns som om det blommar ur och får lätta parfymerade drag och mer komplexitet. En riktigt bra bourgogne för 329:-, se nu till att snabba er innan de sista flaskorna ryker!

Till desserten måste vi prova den nysläppta Moscato d'Asti från Viberti. Läskande gott, som flytande Piggelin, med viss pärlande mousse. Lyckas stå upp bra till en syrlig flädersorbet. Det klarar av konststycket att både vara ganska sött och läskande på samma gång.


 
På pin kiv, så öppnar vi sedan en 2004 Antinori  Riserva Tenute MarcheseFöräldrarnas och barndomens sadelkammare med svettigt läder möter näsan. Lite körsbär och en del mörk choklad. Smaken är ganska fyllig, och mörkt murrig med körsbär och läder. Tanninerna har slipats ned ganska ordentligt och ligger som ett snällt sandpapper i bakgrunden. Inte alls illa, om än inte något som får en att gå i spinn. Tveksamt om det blir så mycket roligare med mer ålder.

2 kommentarer:

  1. Då får man nog ta och tanka några till Les Crais. Jag ska gå tillbaka med mina Bosquet des Papes, snacka om syltburk! och du vet vad jag tycker om dem.

    Maatte Lager

    SvaraRadera
  2. Du har som alla andra blivit indragen i hypen runt 2007 C9dP. :-) Jag köpte inga Bosquet 07, men har några 2005 liggande.

    Men tanka definitivt lite Les Crais. Mycket Bourgogne för 329:-

    SvaraRadera