Det tar sin tid att göra, och det kan mycket väl vara en acquired taste, men då och då är dessa gråa öländska kroppkakor riktigt gott. Det ska vara de grå, och gjorda på rå potatis. De vita på kokt potatis är för mesar som inte klarar den äkta varan. Och är man grovarbetare som jag krävs ju energin!
Så om ni är sugna på att prova följer ni beskrivningen nedan. Receptet, som kommer från mormors mor, är väl egentligen aldrig riktigt nedtecknat, och måtten är ungefärliga. Man får väl vara glad att det inte är angivet i skålpund.
Ingredienser till gråa kroppkakor
Till en sats (ca 50 kroppkakor - räcker till ett kompani)
6.5-7 kg potatis (ej nypotatis - det krävs stärkelserika saker)
7 medelstora kokta kalla potatisar
~3.5 dl vetemjöl
~10 tsk salt
~1 kg rimmat fläsk
2 stora gula lökar
2-3 msk mald kryddpeppar
Smeten
Pressa de kokta potatisarna
Skala och riv den råa potatisen
Pressa ur den mesta vätskan ur den rivna potatisen genom en kökshandduk
Spara lite av vätskan för att justera hårdheten senare, om det behövs
Spara även potatismjölet från botten av kärlet du pressat vätskan i
Varva riven potatis, kokt potatis, salt och vetemjöl, och häll på potatismjölet, och blanda allt.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt. Det ska dock inte vara för salt, fläsket bidrar med det i en god dos.
Blanda smeten. Se till att hitta tidstypiskt förkläde. |
Tärna fläsket fint (helst kvällen innan).
Riv löken och blanda med fläsket.
Tillsätt kryddpepparn och blanda, låt stå ett par timmar.
Tillverkning
Koka upp lätt saltat vatten i de största grytorna du kan hitta. Ta två sådana grytor, minst.
Gör en liten pingisbollsstor boll med bara smet, och koka den. Se då att den håller ihop och har rätt smak. Prova när den flutit upp. Om den är för lös - tillsätt mer mjöl. Om den är för hård, späd med urkramad vätska. Ett test helt enkelt.
Bred ut smet i handen, gör en grop i mitten. Lägg en klick fläsk i gropen. Slut smeten runt så det formar en boll runt fläsket. Var noga med att undvika sprickor i smeten, då kokar de lätt sönder och fläsket rinner ut.
Kroppkakan flyter upp efter ett tag, låt den då koka i 20-25 min till.
Sedan är den klar! Ta upp och servera.
Då börjar den stora striden: Med vad ska de ätas? Traditionen i Allaboda säger mjölk och lingon, men det finns de som föredrar vit sås, skirat smör, grädde, mm. Gör som ni vill.
Sedan kommer nästa fight. Vem kan äta flest? Den utkämpas med vånda, för det är minst sagt mäktigt och man blir rätt däst....
När det gäller kroppkakor, ska man inte äta med ögonen. |
Jag tror knappast detta ska serveras med vin, men om någon kommer på något bättre än vatten, mjölk, eller eventuellt en öl, meddela mig.
Fläskfyllning är för mesar. Det ska vara ål i kroppkakorna.
SvaraRaderaÅlfyllning är något konstigt skånskt påfund. Endast ägnat åt att förstöra en god rätt med ett överdåd av fett. Nej, på Öland kör man med det mer hälsosamma flsäket.
SvaraRaderaBeaujolais noveau är klockrent.
SvaraRaderaLåter som ett jobb för grape tonic... Särskilt den där ålvarianten. :-)
SvaraRadera/Patrik
Snarare en Lipitor-shake? Eller en näve Alli?
SvaraRaderaVilka välmanikyrerade naglar du har. Gör sig bra på bild! Testa med en gewurztraminer, med lite restsötma. Ramlösa funkar annars till det mesta, så tar man vinet göre och efter. Jag är nog lite mesig, för jag föredrar de vita kroppkakorna.
SvaraRaderaÅlkroppkakor är en gammal tradition från den blekingska skärgården. Ett utdrag ur ett gammalt recept "..Om du vill så tar du ål i stället för fläsk. Skär ålen i små bitar med benet i. Ungefär 5 mm stora. Det ska vara liten ål. Man kan också blanda fläsk och ål, det blir också gott..."
SvaraRaderaLäs mer här http://www.langoraslakten.org/omslakten/matminnen/kroppkakor.html
Till vanliga grå kroppkakor dricker jag helst öl men en lätt syrah från Norra Rhône går också bra.
Undrar hur många sjukförsäkringsdagar den Östblekingska folksjukdomen "Kroppkakekoma" orsakar per år.
SvaraRaderaSjälv tycker jag just ålkroppkakor är godast kalla, med kaffe ur termos, på skäret.
Ingvar, du har som vanligt rätt. Det finns även ute på öarna (även om jag tror det är som störst i skåne?).
SvaraRaderaSedan är mitt problem med de vita att allt mjöl gör dem kompakta. De blir om möjligt ännu tyngre än de grå.
Även om man smakmässigt kan matcha med vin, så passar det inte riktigt i min gom. Detta är grovarbetarmat, och då är vin inte rätt sak. Men jag kanske vänder mig vid tanken. Vi får se.
Ulrik, jag har aldrig sett ålkroppkakor i Skåne, här finns ju en uppsjö andra ålvarianter.
SvaraRaderaHåller helt med dig om de grå kroppkakorna, de är helt överlägsna.
Jag föredrar Pitepalt, men kroppkakor är ett OK substitut. :-)
SvaraRaderaChampagne funkade kalasbra till Pitepalt när vi testade. :-)