2011-08-17

2006 Clarendon Hills Onkaparinga Syrah

Efter semester i Sverige, som avslutades med en bejublad BYOB är man tillbaka grottekvarnen. Vinintresserade Kina-chefen är i Singapore, och får välja flaska i den begränsade samlingen.


Vidöppen mörk och köttig doft. Bacon och blodig biff tillsammans med söta, fullmogna björnbär, körsbär och blåbär - ja de flesta mörka bär som kan bli riktigt söta. En försiktig skvätt mörkrostat kaffe. På toppen av det ett par rejäla varv på pepparkvarnen och några fång blommor. En doft med många lager och dimensioner, och inte utan charm, samt med en rejäl turbo. Det är kraft i den här juicen!

I munnen är vinet tätt och visköst. En tydlig dragning åt söt cassis-likör. Frukten är söt och utmognad, mörk och fyllig. Det kan låta sött, tungt och klumpigt, men balansen är där. Syrorna är väl avvägda, tanninerna mogna och stadgande. Svansen är lång och lämnar saltlakrits och en mineralisk sälta bakom sig. Ska man klaga på något är det en lite söt/bitter alkohol känsla som sticker fram då och då, speciellt då temperaturen kryper upp någon grad.

Men det här är gott på ett hedonistiskt sätt. Det har inte elegansen av en slank burgundisk côte-rôtie, utan går på rå styrka och kraft. Det gör det snyggt, utan att gå över i excesser eller tappa balansen. Vinet är gott att dricka nu, även om det säkert skulle må bra av några år för att tighta till lite av babyfettet. Någon tunnel kan jag inte se. Och så har vinet en tydlig ursprungskänsla: Australien - man kan inte gå fel. :-)

Kinachefen var nöjd och jag med. Såldes det här på SB för ett tag sedan, och i så fall, för hur mycket?