2011-08-05

2008 Giacosa Roero Arneis

Det är inte varje dag man dricker Bruno Giacosas viner, men denna är i alla fall överkomlig i pris. Och jag har varit lite nyfiken på vad som anses vara det bästa vinet på Arneis.


En enkel grön doft av päron, nässlor och gräs, samt gula bokna äpplen i en vax och honungsinklädnad. Direkt doft - inte speciellt djup och komplex.

I munnen ger det en vaxad känsla med lätt gul/grön frukt. Syrorna är relativt låga, men är ändå det som bär ut till den lite örtbittra eftersmaken. Vinet är relativt enkelt, utan speciellt djup, tryck eller längd. Men så brukar ju Arneis vara. Jag undrar däremot om det är värt att lägga de extra 3-4 EUR (betalade 16, tror jag) det kostar, jämfört med mindre namnkunniga producenter.

Arneis är ingen stor druva som man gör legendariska viner av. Detta passar ganska bra som en välkyld aperitif, eller till ej för smakrik mat där det inte behövs knivskarpa syror. Nu användes det till färska västkusträkor, och gjorde jobbet bra. Ett enkelt bruksvin. Men det finns mer prisvärda alternativ.

3 kommentarer:

 1. Hej Ulrik! Vi har också smakat Giacosas Arneis och skulle alla gånger välja Correggias version istället. Nollåttan var riktigt bra och finns kvar att beställa.

  Ses...

  SvaraRadera
 2. En annan mycket bra arneis som finns att få tag på här hemma är Monchiero Carbones Recit 2009.

  /Patrik

  SvaraRadera
 3. Jag har provat Correggias, på plats, och minns den som bättre, framförallt med lite mer syra. Men det var for två år sedan och påverkad av att vara där och fått en rundvisning, så det är inte helt schysst jämförelse.

  Läste på din blogg om den, Patrik. Men tror inte Arneis kommer förbrukas i mängd hos mig.

  SvaraRadera