2011-04-13

2006 Roagna Vigna Rionda

Roagnas Barolo Vigna Rionda anno 2004 var vinet som slets från hyllorna och mer eller mindre tog slut när bloggosfären försökte bestämma sig om det skulle bli bra eller inte, för knappa två år sedan.  Undrar om någon sparade en flaska? Nu är det dags för senare upplagor.

Sin vana trogen så ligger Roagna på vinerna ett bra tag innan de släpps - Vigna Rionda 2006 släpps samtidigt som många producenter pratar om sina barolo 2007. Jag har även sett att Pajé 2004 precis släpptes. Då har jag inte en börjat diskutera riservorna.

Roagna behöver ingen närmare presentation för de som läser svenska vinbloggar, men för de som vill ha en liten presentation kan ni läsa här. För mer kommentarer om 2004:an, och dess ursprung, rekommenderas denna post, men tillhörande kommentarer. Sammanfattning av kontroversen om 2004 hittas här.


2006 Roagna Vigna Rionda har fått ganska avvaktande kommenterar och betyg av Galloni (90+), samtidigt som andra källor pratar mer positivt om det. Två kommentarer på Cellartracker får ju en att undra också, men det är kanske beroende på att den nyligen buteljerats? Diskussionen känns igen från förr...

Vinet är blårött och relativt transparent. Direkt ur flaskan har det en tydlig doft av: Nebbiolo. Rosor, RX-lim och tjära på toppen av en mörk skogsbärsfrukt. Lite ljusare jordgubbar och ett friskt stick av menthol tillkommer. Härlig aromatik, och ingen tvekan var det kommer ifrån. Inga unkna källartoner och det känns inte som om det är i någon tråkig fas på nosen i alla fall.

I munnen är vinet slankt men med påtaglig intensitet och kraft. Apelsinliknande syror och stabila tanniner i en rejäl dos ger vinet en distinkt struktur. Frukten är väldefinierad och precis, har bra tryck och en längd som ger en lång och sakta avklingande eftersmak. Fruktkärnan drar åt det mörka håller med inslag av av syrliga lingon, och ljusa mogna söta jordgubbar. Tanninerna är väl påtagliga och täta, och även om de håller kvalitet av finaste sandpappret är de lite väl framträdande nu. Även för en ganska tannintålig gom. Det är dock ingen tvekan om att frukten finns där i tillräcklig dos.

Det här är ett i grunden ganska generöst vin med rikligt med fin nebba-frukt som just nu sitter i en tight sydd frack av sträva tanniner. Jag behöver inte dricka fler flaskor för att avgöra att detta är riktigt bra, men jag ska å andra sidan inte röra resterande stash på ett par år. Det här kommer bli lysande när det legat på rygg ett tag. Köp och lägg undan!

Kan någon förklara geografin för mig?

10 kommentarer:

 1. Tjena Ulrik,

  Kul att vinet verkade gå hem!

  Roagna har precis färdigställt sitt nya vineri i Castiglione och Roagna finns därför i två byar nu: Barbaresco och Castiglione Falletto. Så därför skriver de båda byarnas namn på etiketten. Men jag kan förstå att det blir förvirrande om man tänker på appellationen Barbaresco iställer för byn Barbaresco.

  Hoppas faderskapet rullar på som det ska!

  SvaraRadera
 2. Och när kan denna tänkas börja handlas?

  SvaraRadera
 3. Har Roagna ändrat på något och flyttar från Barbaresco? Hmm. "At Roagna we don't change things".....

  När det kan handlas får du fråga Ek-langarn från Lidingö - den finns i övriga delar av världen redan.

  :-)

  SvaraRadera
 4. Dom har ju gjort vin i både Barolo och Barbaresco länge, men det är grymt tungt under skörden att skörda i Barolo och vinifiera i Barbaresco. Nu kommer vinerna från Barbaresco att göras i Barbaresco och vinerna från Barolo att göras i Barolo. Luca kommer att bo i Barolo och Alfredo kommer bo i Barbaresco.

  Den släpps första Maj i BS på SB.

  SvaraRadera
 5. Roagna non cambia!

  De har vinifierat i Barbaresco i generationer?

  Har köpt lite hårt rostade barriquer och ska låna rotofermentatorer från grannarna Scavino också?

  Pfft!

  :-)

  SvaraRadera
 6. Nollsexan var jäkligt bra, tyckte vi på Hotellet. Den har en doft som inte liknar något annat, men ändå är ack så typisk för både druva och ursprung. På sitt sätt rockar den redan nu, om man gillar tanniner.

  666% kastanjetunnor från folkvandringstiden, ingen tvekan om det.

  SvaraRadera
 7. Jag satte upp denna på min mentala inköpslista efter provningen på nämnda Hotellet. Spot on rapport, och perfekt att få sina korta, och hafsiga, provningsnoteringar bekräftade. Sköna maj välkommen...men det gäller kanske inte i Singapore?

  SvaraRadera
 8. I told ya, Ulrik, I told ya!
  Som sagt, på Hotellet lirade den i fina tonarter. Har svårt att se den bli ostämd, oavsett vad storebror 2004 höll på med.

  SvaraRadera
 9. Spot on Henrik. Känns inte som den kan ta samma resa som 04. Men jag tycker nog den ska runda av sig lite innan den är klar att dricka. Väl stadiga tanniner just nu. Men bra material att bygga av!

  SvaraRadera