2009-09-10

Besök på Conterno Fantino - Monforte d'Alba

Det måste vara Monforte d’Albas bästa utsikt. Förutom att man ser bort till La Morra, Barolo och Castiglione Falletto, ser man ned på kyrktornet från kullen Bastia. Utsikten är helt otrolig. Det var kanske den som fick kusinerna Claudio Conterno och Guido Fantino att bestämma sig för att bygga sin cantina här 1994, efter att ha starta Conterno Fantino 1982. 25 hektar vinodlingar, alla i Monforte, fanns redan inom släkten sedan många generationer, men nu skulle det göras eget vin.

För att behålla kusinsämjan delades arbetet upp, Claudio tog hand om vingårdarna och Guido arbetet i källaren. Så fungerar det än idag, berättar Chiara när vi lotsas in i provningsrummet. Tyvärr pågår en ombyggnad av källaren så vi får ta den rundvisningen någon annan gång. Stressigt är det också, de måste bli klara innan skörden ska in - vilket är precis närsomhelst.

Det verkar för övrigt byggas om, till eller nytt vart man än vänder sig i Barolo. Finanskris och lågkonjunktur hör man bara om när man diskuterar order från USA, i övrigt verkar det vara en blomstrande region.

Vi försöker slita blickarna från den betagande utsikten så och ger oss i kast med att prova Conterno Fantinos olika viner. Det är ju trots allt för vinerna vi kom. Erfarenheten av dem är inte stor, men Sorì Ginestra har vid ett par tillfällen och i olika årgångar imponerat. Det vinet är faktiskt anledningen att besöket bokades in....Vi börjar med två flaskor vita Chardonnay. Först den friska Prinsipi 2008 med en bakgrund i ståltank. Perfekt som en aperitif med friska gröna äpplen och en hög syra. Bastia 2007 har fått 16 månader på fat, och smakar fett, smörigt och av honung och gula blommor. I eftersmaken kommer en liten beska. Mer av ett lagringsobjekt.


Vi provar sedan deras Dolcetto d’Alba Bricco Bastia 2008. Öppen doft, med mängder av mörk frukt, och en del röda toner av hallon. Gott, och husets standardvin för vardagarnas middagar och luncher. Druvorna växer på kullen utanför, och vi får in ett smakprov av 2009 års druvor då vi undrar hur råmaterialet smakar. Sött, helt utan syra, och med många små kärnor i var och en av de små klotformade druvorna. Skalet är tjockt, lite segt och läderartat i strukturen. Det måste krävas mångårig erfarenhet för att avgöra hur vinet ska bli enbart genom att smaka på druvorna.

Barbera d’Alba Vignota 2008 har fått tio månader på använda barriquer. Den känns lite mer sluten i doften, som dock bjuder på en ordentlig dos av traditionell mörk barberafrukt. Förutom de förväntade höga syrorna finns en ansenlig mängd tanniner som håller greppet om en eftersmak med bra längd. Det är inte riktigt min typ av vin, men i rätt miljö verkar jag kunna fatta tycke för den. Klart gott!

2007 Langhe Nebbiolo Ginestrino är gårdens enklare Nebbiolo dit druvorna som inte kvalar in till barolo förpassas. Ett gott vin med härliga ljusa röda bär och ros- och nypontoner. Lite mindre kraft och tanniner. Lite mindre av allt. Även priset.

Vi provar sedan 2005 av Vigna del Gris (den gråes vingård, uppkallat efter den gråhårige man som bodde där tidigare) och Sorì Ginestra parallellt. Båda vingårdarna ligger i Monforte med ett par hundra meters mellanrum, är samma klon av Nebbiolo och får samma behandling – två år på barrique, ett år på flaska. Skillnaden är att Vigna del Gris har 20 procent sand i kalkleran och ligger i sydöst, Sorì Ginestra har 100 procent lera som jordmån och ligger i en sydsluttning.

Vigna del Gris bjuder på en underbar doft. Ljusa bär, björnbär och rosparfym. I munnen är vinet slankt och finstämt. Elegant, står det i anteckningarna, med en lång fin eftersmak. Sorì Ginestra kontrar med betydligt mörkare frukt och mindre rosor, även om de finns där. En del balsamico adderas till i doften. Det är mer kraft och mer struktur i det här vinet. Något kraftigare tanniner. Båda vinerna är väldigt bra och något jag gärna skulle ha liggande i källaren. Det får bli till att beställa några när man kommer hem. Det är dyrt att prova så här bra viner, de skapar ett ha-begär.

Jag tycker jag får ytterligare bevis för 2005 har blivit en bra årgång för många producenter. Den är kanske inte lika kraftig som topp-årgången 2004 var, men bjuder på fin frukt och är kanske något lättare. Gissar jag, utan att ha provat dem parallellt.

När vi försöker slita oss från de goda vinerna och den otroliga utsikten, ber Chiara oss om ursäkt för att vi inte kan köpa något vin på gården. Som plåster på såren får vi utförlig en beskrivning till bästa enotecan, och en flaska i handen. ”Hälsa från mig kanske ni får rabatt!”

Tack för en trevlig stund!

PS. Conterno Fantino importeras av Origo Wine, och 2005 går nu att beställa genom privatimport.

4 kommentarer:

 1. Jag vill ut i vinmarker - NUUUUUU! Hur ska ja kunna vänta ett halvår?

  Tack för ännu en trevlig artikel!

  SvaraRadera
 2. Mums, vilken trevlig läsning, Ulrik. Vi har druckit några 2007 Ginestrino och en 2004 Vigna del Gris men inte haft någon tid att blogga. Det måste bli ändring på det...

  SvaraRadera
 3. Vilken var den rekommenderade Enotecan undrar nyfiken Langhe-resenär?

  SvaraRadera
 4. Fracchia Berchialla, Via Vernanzza 9 i Alba. Den var bra, speciellt eftersom de förvarade vinerna tempererat och inte i vanlig rumstemp.

  SvaraRadera