2009-06-06

Att träffa sin internetfling IRL

Nu har det äntligen hänt. Vi har setts, i varje fall fick jag träffa lillasystern. Och det blev kärlek vid första ögonkastet!

Ända sedan jag läste Bring Your Own Bottle to Mordor för över ett år sedan har gillat Domaine du Pegau. Jag har aldrig provat det utan det har varit något av en förälskelse på avstånd. Kom inte och säg att man inte blir påverkad av vad man läser.

I junisläppet så kom då Domaine de Pegau Cuvée Reserve 2006. Förvisso inte deras Cuvée da Capo som beskrivs i bloggen ovan, och där Parker delade ut en fullpoängare, utan deras standardcuvée. Men kan man inte få exakt det man vill får man nöja sig med lillasyrran.

Redan när jag doftar på vinet så är jag såld (tydligen inte bara jag). Det är en mörk doft med stall och läder, dom kombineras med mörk frukt, tobak och en hint av örter. Vidöppet direkt och väldigt tilltalande, för att inte säga underbart, om man vågar ge systern sådana komplimanger så tidigt under dejten.

I doften hittar jag inte de för mig klassiska markörerna för Grenache, och tänker att det måste vara en hel del Mourvedre och Syrah i vinet. Fel. 75% Grenache, 20% Syrah och 5% Mourvedre och övrigt. Det är bra med lite ödmjukhet när man tycker sig känna igen en druva.

Jag undviker någon ansträngd metafor med kyssar, men vinet håller vad doften lovar i munnen, och mer därtill. En väldigt härlig munkänsla med en skön syrlighet, ganska lena tanniner som håller ihop en stor smak av mörk frukt, läder och någon örtighet. Frukten är mycket mörkare och något stramare än vad jag själv tycker ibland är syltig, eller i varje fall sötfruktig, från Grenache. Utan att kunna göra vinet rättvisa är det helt enkelt på vanlig svenska skitgott. Här och nu, ungt som det är. Jag önskar jag hade fler flaskor bara.

Efter denna upplevelse blir jag än mer besatt av tanken att någon gång få en dejt med da Capo.

2 kommentarer:

  1. Verkar vara ett vin i min smak, hoppas det finns några flaskor kvar.

    SvaraRadera
  2. Jocke, jag kan verkligen rekommendera det. Det finns i dagsläget kvar på Regeringsgatan bla. Och jag fick något mail av Sverker på importören Origo tidigare som sa att han även hade kvar.
    http://www.origowine.se/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=21

    SvaraRadera