2012-05-22

Giuseppe Rinaldi

Giuseppe Rinaldi ligger i utkanten av byn Barolo, och är en av de mest traditionella producenterna. Den lilla vingården omfattar totalt 6 hektar mark. Fulla av förväntan glider vi in på gårdsplanen till vad som inte är större än ett stort boningshus. Strax efter kommer två bilar till.


Det visar sig vara en samling amerikaner som jobbar i vinbranschen. De ska vara tio dagar i Piemonte och besöker på löpande band tre till fyra producenter varje dag. Hos G Rinaldi har de varit ett otal år i rad.

Där tar det roliga slut.

Vår nu ganska stora grupp får förvisso smaka en hel del olika vin: De 2008 Barolo som släpps nu, fatprover av 2009:or och 2010:or, Dolcetto, Freisa och Barbera. Men det är inte läge för någon direkt diskussion eller frågor om vinmakeri eller filosofi. Speciellt inte eftersom våra nyfunna vänner från USA mest verkar ägna sig åt att visa hur mycket de redan kan om vinerna och vineriet. Energin hos vår ciceron Marta är också begränsad. Hon säger inte rent ut "Vill ni prova mer, eller är ni klara snart?", men vi uppfattar det så. Det blir en lite torr och tråkig provning.

Med det sagt, så är däremot vinerna de gör riktigt riktigt bra, i sin traditionella kompromisslösa stil. Speciellt 2008 Barolo Brunate-Le Coste är lysande.

– Kan jag få köpa några flaskor? undrar jag.
– Nja, du kan få köpa en (1!) flaska, svarar Marta. Liten produktion, stor efterfrågan, och fortfarande låga priser (och existerande kunder med allokeringar) gör att det är svårt att köpa något på vingården. Jag lyckas förhandla till mig något mer än bara en flaska. Jag får till exempel med mig en (1) flaska Dolcetto 2010. Den dricker jag senare till dagens lunch.


Rinaldis Dolcetto är inte den enkla lättklunkade husets vin man får på många restauranger i Piemonte. Det är ett seriöst vin med en stadig ryggrad och struktur. Mörka sura italienska körsbär, där kärnorna finns med och bidrar med lite strävhet, kompletterat av ett fåtal ljusa jordgubbar i toppen. Skön, riklig frukt i en omisstaglig italiensk stil. Det här är till och med en Dolcetto som skulle må bra av att rundas av ett år eller två, och mjukna lite. Men det är ack, så gott nu också. Jag hade velat ha en låda.

Sa jag att jag betalade åtta euro, på gården?

Vi rullar på frihjul ned till Bartolo Mascarello för att se om vi kunde hälsa på hos Maria-Theresa - en annan av de riktigt traditionella producenterna. Tyvärr, meddelar hon, har hon inget vin att sälja just nu. Barolo 2008 har inte buteljerats ännu och Langhe Nebbiolon vägrade avsluta den malolaktiska jäsningen och kommer först i oktober. Om vi vill ha en visning går det bra.
– Ni kan få ansluta till en grupp från USA som ska komma om en halvtimme.
Vi tackar för oss och beger oss av.


10 kommentarer:

 1. Fast liiite får du skylla dig själv. Siktar man in sig på drakarna så kan det bli trångt i vestibulen, även jänkarna har ju koll på de goa grejorna och Rinaldi är ju ökänd för att aldrig ha något att sälja. Tur att vi har Stefan Töpler (dolcetto 2010 €13.90)!
  Oftast tror jag att det ger mer att klättra ner ett par steg på topplistan och beta av de lite mer anonyma producenterna där man, förutom att smaka bra grejor, inte sällan knyter vänskapsband för livet.

  Kul att läsa om dina besök, som vanligt!

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Men jag har haft lysande besök även hos de stora kända drakarna.... :-)

  Men efter detta åkte vi snabbt till Franco Conterno och Fenocchio och köpte vin.

  Otroligt nog säljer (nåja) Rinaldi till väldigt låga priser. 33 EUR för Barolo - som i butikerna i Alba säljs för 55-60.

  Kul du gillar det. Men nu är det slut för den här gången. Blir nog inget om besöket på Cavallotto. Även om det också var bra.

  SvaraRadera
 3. Franco Conterno och Fenocchio - nu snackar vi! ;)

  Förresten, BB Vin i Dragør har Rinaldis LN 2010 inne, 175DKK vid köp av låda. Säkert ännu bättre än den utmärkta 09:an.

  /Patrik

  SvaraRadera
 4. Intressant läsning Ulrik. G R är en av de producenter jag verkligen skulle vilja besöka. Det du säger om dolcetto 10:an behöver ett par års lagring stämmer väl. Jag dricker just nu 06:an och den håller många år till.

  SvaraRadera
 5. Gör det Ingvar! Det känns lite som att stiga in i en tidsmaskin. Och man behöver ju inte ha otur med besöken - finns mycket att prata om mde dem. Men räkna inte med att fylla bilen

  SvaraRadera
 6. Det finns ingen större anledning att fylla bilen när Töpler säljer till bra pris.

  SvaraRadera
 7. De säljer sina Barolo för 33 EUR på gården, de få man får köpa. Det är ganska bra jämfört med de 55-60 (eller 57 som Töpler tar. Eller 8 för en Dolcetto jmfrt med Töplers 13:70.

  Hade man fått köpa volymer på gården hade jag gärna gjort det. Men annars är Töpler klart konkurrenskraftig. Och serviceminded också!

  SvaraRadera
 8. Jätteintressant att läsa!! Både besvikelsen hos Rinaldi, och om besöket hos Aldo Conterno. Men Du, vi vill väldigt gärna veta hur det var hos Alfio Cavalotto!! Har bara träffat honom på middag, och kört förbi på hemvägen (erbjöds provning vid midnatt, efter kvällens middag med honom och Altares. Passade på det, så det får bli nästa gång.) Har aldrig provat Fenocchio, bra? Brukar ha bra pris på många viner på Fracchia e Berchialla i Alba, är det där Du också brukar handla? Fick tipset av några av våra italienska vänner. Slutligen hade vi större tur med Maria Teresa när vi var där i slutet av mars, fick köpa några 2007or av henne, men 2008 får Du vänta på, till i september, så är det varje år. Hon gillar för övrigt sötsaker som kakor och choklad ;-))). Barbro och Jan

  SvaraRadera
 9. Vi träffade inte Alfio, som var i Japan, utan Giuseppe. Det var bra, och trevligt, även om Giuseppe kommit hem från en provning i Milano inte alltför många timmar innan. Vinerna är bra, speciellt gillade jag Bricco Boschis 2008 och 2006 Riserva San Giuseppe, som vi fick från fat. Cavallotto är värda ett besök de med!

  Fenocchio och F Conterno är bra viner, även om det blev snabba rena inköpsbesök på gården. Läs Italienska Vinare för bra beskrivningar. Priserna på gården är runt 25 EUR för Riserva, och Langhe Nebbiolo runt 10-15.

  Annars gillar jag också Fracchia & B. Hade dock otur då vi försökte svänga förbi en måndag = stängt. Så alla inköp blev på vingårdarna.

  Jag får helt enkelt återkomma till Mascarello. Hade inte planerat det, utan rullade förbi då vi ändå smitit tidigare från Rinaldi.

  SvaraRadera
 10. Fick idag veta att Töpler inte hade några Dolcetto 2010. Han hade fått väldigt få, och de hade tagit slut direkt.

  SvaraRadera