2011-05-08

Ironstone Pressings

Jag har druckit d'Arenbergs Dead Arm Shiraz några gånger och fattat tycke, och plockar därför på mig ett syskon i matvarubutiken.


The Ironestone Pressings är en GSM blandning i proportionerna 70/25/5. 2006 ska ha varit en väldigt bra årgång i McLaren Vale, där mars höll sig varmt med svala kvällar, vilket gjorde att Grenache och Mourvèdre hann mogna ut fullt, och skörden kunde ske lugnt under kontrollerade former.

Namnet Ironstone kommer från de rödbruna, järnrika stenar som var vanliga i McLaren Vale tidigare - Ironstones. Nu har de tydligen rensats bort från vingårdarna och använts som byggnadsmaterial, så om det finns någon koppling till själva vinet, mer än regionalt, är oklart, i alla fall för mig.

En opak rödblå uppenbarelse. Mörk mullrande doft av skogshallon och mörka körsbär/moreller, blåbärspaj (med lite vaniljsås), svarta oliver, stall och läder, nymalet kaffe och en grön, gräsig örtighet. Ett litet alkoholstick sticker fram genom den täta doftmattan, också. Komplex och expressiv doft.

I munnen är vinet medelfylligt med riklig dos av tuggbara, sträva men finmaskiga tanniner. Frukten är tätt vävd med framförallt körsbär- något mer enkelspårig och monolitisk än vad doften lovade - och hänger kvar i en lång eftersmak. Mot slutet kommer en lite varm söt alkoholhetta krypande. Syrorna är bitande höga, och känns lite utanpåliggande och inte riktigt integrerade. När temperaturen stiger någon grad blir alkoholen (14.5%) vassare och mer framträdande.

Visst - detta är inte dåligt. Men det känns inte helt harmoniskt och integrerat - delarna svänger lite för sig själva. Alkoholen är lite påträngande, och jag tycker fatbehandlingen är lite väl tydlig, även om det nog fixar sig med tid. Jag hade dock högre förväntningar.

Ovanstående beskrivning är från dag två efter en natt i pumpad flaska i kylen. Direkt efter att korken dragits första kvällen var vinet inte helt harmoniskt - det startade ut med tydliga Syrah-markörer för att i eftersmaken gå över i Mourvèdre. Det var som två olika viner i ett. Sedan kom koliktimmarna så jag fick ställa undan flaskan......

Nja. I Singapore kostar det en hundring mindre än Dead Arm Shiraz, men frågan är om det inte är värt att lägga på de pengarna extra. Jag tvekar på detta blir mer integrerat och sammanhållet med tid på flaska. Jay Miller ger 93 poäng och säger drick från 2013. Jag säger några poäng färre, och drick något annat för samma peng (ca 380 SEK på Market Place).

PS. Thomas Johansson kunde nog tagit någon poäng av Karelin igår. Oppositionen i Singapore lyckades få sex platser av totalt 87 i parlamentet - där resterande gick till PAP som styrt landet sedan grundandet. Nytt rekord. Nämnas i sammanhanget är att oppositionspartierna fick totalt ca 40% av rösterna (och 7% av platserna) - nytt rekord det med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar