2011-01-30

2004 Poderi Aldo Conterno Barolo

Det är inte helt enkelt att veta vad man har i glaset när man öppnar ett vin från Aldo Conterno.

2003 Il Favot innehåller druvmaterial som i vanliga fall ingår i vinmakarens Baroli. 2004 Romirasco innehåller stora delar av druvmaterialet som brukar ingå i Granbussia. Och båda är galet bra. 2004 Barolo är till 30% gjord av frukten som tidigare år ingått i Il Favot. Lägg till det att det bara används stål i vinifieringen och att vinet lagras i stora slavonska ekfat, men vinet kan ändå få till en viss fatton. Galloni nämner att det görs kraftig rengöring av faten med jämna mellanrum, men inte rostar de väl om dem? Det gäller att hålla koll på vad man dricker.

Hursomhelst, lördagar kan betyda långkok även i Singapore - denna lördag med importerade trattisar i mixen. Medan grytan puttrar får min enda flaska av 2004 Aldo Conterno Barolo vakna till liv med luft - vilket betyder ett par timmar.


I glaset har vinet en skir, transparent uppenbarelse där kanten redan antagit tegelfärg. Kroppen är klarröd och har en härlig lyster.

I näsan är det ganska återhållet men bjuder på mer med lite tid. Först en ton av ljusa jordgubbar som sedan breddar sig till något mörkare skogsbär med hallon, lingon och en blåbärston. Nypon och rosblad tillkommer med lite tid och även en del kryddor. Läder och mörk choklad (från fat?) är med också. Totalt sett en angenäm aromatisk nos.

Vinet slankt och lätt i munnen, med höga syror. Tanninerna är ganska anonyma, även om de finns i bakgrunden och kommer fram i svansen och lämnar kvar en lätt sträv, sandig känsla i munnen. Frukten kommer från det röda laget, men jag tror nog det spelar med någon man kort. Smaken är lite tunn och dör ut ganska fort, för att lämna kvar en väl lingonsyrlig och sträv eftersmak. Det påminner om en halvtaskig snipig Bourgogne i eftersmaken. Det är helt enkelt inte nog med stuffing i vinet för att matcha syrorna.

Nog borde Aldo Contero kunna prestera bättre än så här i en årgång som 2004? Eller så har flaskan lagrats illa i Singapore, där jag köpte den. Om ni har några flaskor liggande, och de är som den här, drick snart snarare än lagra. Det finns inte mycket stuffing att mogna ut.

Sedan kan ju besvikelsen ju bero på att det är en så kallad bladdag enligt såkalendern (som min kära mor skickat till mig). Är det samma kalender i Singapore som i Sverige?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar