2011-01-07

2004 Tua Rita Giusto di Notri

Lotus Notes kalender säger uppmuntrade "352 days left". Chefen ser frågande ut när jag säger "13 days after Christmas?" och "Squeeze day?". Jetlag och sömnlöshet. Det krävs ett bra vin som början/avslutning på året/veckan.

2004 Tua Rita Giusti di Notri får bli den som ska möta kvällens förväntningar. Galloni gillar vinet (93p) och ger det ett drickfönster som börjar redan 2008.


Vinet är mörkt och tätt, och någon ålder eller mognad skvallrar inte färgen om.

Direkt efter att korken dragits, och vinet är på tok för kallt, doftar det ceder, stall, gräs och läder. När temperaturen stiger tar frukten ett kliv fram.

Utmognade mörka körsbär och moreller i en mullrande doftmatta tillsammans med ett syrligare inslag av lingon. En del mörk choklad och kaffe samt orientaliska kryddor från faten är med också. Vissa toner av den initiala blyertspennan finns kvar, medan gräset har försvunnit i bakgrunden. Öppen, inbjudande och massiv doft.

Mjukt, smeksamt, och ganska fylligt och intensivt i munnen. Syrorna ger bra skjuts, och tanninerna lurar under den rätt intensiva frukten och kommer fram först i eftersmaken som sakta klingar av. Körsbären från doften är i första rummet, där även rostat kaffe tagit en mer framträdande roll. Jag tycker mig kunna finna en viss antydan till russin och lite kokt känsla, men det kan också vara inbillning eftersom jag tycker vinet är så öppet och tillgängligt. Har det åldrat fort i något Singaporeanskt skyltfönster?

Vinet slinker ner fort. Det beskrivs dock inte bäst som en smekning av en silkesscarf, utan känns mer som att bli inrullad i tunga sammetsgardiner. Men det är inte illa det heller ibland.


60 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot, 15% Cabernet Franc samt Petit Verdot. 18 månader på 70 % nya barrique är de enklaste delarna av formeln. Typiskt Bordeaux - men få som provar skulle hamna där i sina gissningar. Men prova borde fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar