Jag råkade läsa Kronstams senaste i DN. Inte bra för blodtrycket. Det kan omöjligt bara vara jag som blir irriterad???
Att han skulle försvara SystemBolaget var väl inget oväntat - inte vill han väl bli portad från monopolet. Men storyn att det sista han gjorde innan han lämnade SB 1982 var att "plantera idén" till beställningssortimentet var ny. Detta beställningssortiment som nu är SBs enda räddning, och deras starkt lysande stjärna, där folket kan "rösta in" viner de gillar. Kombinerar det med de ständiga skriverierna om Claude Val och hur de kommit in i ordinarie sortimentet, och det blir konstig sörja av att skriva upp sig själv, och ett mediokert vin.
Jämförelsen mellan SB och att köpa på nätet för hemkörning är skrattretande. Han tar upp The Wine Company och Goodwine, och klagar på deras sortiment. Vakna! Det finns 100-tals olika vinhandlare i Europa, som slår SB på fingrarna i sina specialområde. Jag har köpt Rhône och Bordeaux från Millesimes. Jag har köpt Italienskt från BaroloBrunello, tyskt från Gute Weine, en hel del blandat från BBR (titta på deras hemsida och SB får en att tänka på sovjetiska brödköer). Glöm inte Carlo Merolli. Med mera, med mera. Varken till pris eller sortiment kan SB konkurrera. Alla levererar hem. Och Kronstam tar upp två exempel, med urvalet att de marknadsför sig i Sverige?
Jag förstår givetvis att det är bekvämt för en vinskribent att det är ett monopol. Du går på nyhetsprovningen och sedan är du klar. Om man skulle behöva tänka på alla andra viner som det går att få tag blir ju jobbet plötsligt lite mer krävande. Man kan inte skriva att festens givna radarpar är rött och vitt Claude Val - ett par gånger om året.
Sedan skriver mattesnillet att de åtta miljoner liter som såldes 1955 hade dubblats elva gånger till 1985. Två upphöjt till elva är 2048, vilket innebar att det såldes 16 miljarder liter vin 1985. Borde bli en 1800 liter per levande svensk - och då förstår jag inte hur SB lyckats begränsa drickande.
2010-11-24
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lustigt, pratade precis som detta med T. Gissar att den främsta anledningen är att Kronstam utan monopolet aldrig kan fortsätta vara den spelare han är i dag.
SvaraRaderaOm nätet är din källa, varför skulle du lyssna på Kronstam mer än alla internationella guider i engelska, franska, tyska, amerikanska och internationella publikationer? Som det är i dag har Kronstam en särställning och den kan han inte behålla utan monopolet.
Jag blir ALLTID irriterad på kronstams skriverier. Och desamma gäller de flesta som jag talat med om frågan. Kronstam skriver inte för oss som är intresserade av vin och dess kultur (som det borde vara) utan för de som är intresserade av en billig berusning.
SvaraRaderaMen dessa personer vill ändå höra att det dom dricker är bra, att det billigaste vinet är lika bra som det dyra och att Kronstam tycker att det är gott. Då kan de ju med gott samvete sörpla i sig sina oxiderade BiB:ar från Sydafrika och tycka att vi som köper flaskor för över 100kr är vinsnobbar och lurade på våra pengar.
Omvendt skulle man spørge sig om, SB har som pligt at levere andet end vin som fødevare, som commodity. Det kunne være at
SvaraRaderadet arbejde der består i research, kontakt, smagning, forhandling af den type vin der interesserer læserne af denne blog, i realiteten er ikke en del af SBs opgave.
SBs sklabelonagtige og ret bureaukratiske måde at arbejde på kan kun fungere med eksportmindede, volumeprægede og halvindustrielle vinproducenter som partnere.
Sådan er det og i det perspektiv gør SB et udmærket job.
Kommer vi i de saftige yderkanter kræves der
kvalifikationer som er nok for dyre for SB: lidenskab, nysgerrighed, risikovillighed, tilpasning til producentens vilkår og hurtige reaktionsevne.
Vi er nogle, som er meget glade for System Bolaget. Tænk hvis de begyndte at interessere sig for vin med landbrugsidentitet. Uha da da!.. så ville vi blive udkonkurreret, og det er ikke så godt.