2010-06-12

Pappa får pisk

När sonen till den i Sverige hypade Alain Graillot börjar göra eget vin måste man ju prova. Låt oss se vad Maxime kan åstadkomma.

Han borde ha bra förutsättningarna då han väl är uppfödd i Crozes-Hermitages vingårdar och sprungit i pappas vineri så länge han kunnat gå. Han började göra eget vin i liten skala 2004 och har utökat sedan dess. Han har under hela tiden delat vineri med sin far. Tydligen anammat liknande vinmakande också, med t.ex. lagring på använda bourgogne fat.

Jag har tidigare provat Alain Graillot Crozes Hermitage 2007 och var lite besviken. Gott, men inget speciellt, där det tappade snabbt i eftersmaken, och även hade med en lite grön ton. Nu ska vi sa hur Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2007 klarar sig i en jämförelse.


Skolbokssyrah från Rhône tänker jag när jag kör ned nosen i glaset. Mörk björnbärsdominerad frukt, chark och bacon samt en portion tapenade. Riktigt inbjudande!

I munnen är vinet medelfylligt med riktigt höga, läskande syror. Frukten tar täten i en bra attack, där oliverna och den rökta skinkan kommer fram mer i mitt och eftersmak. Väldigt snälla tanniner ger lite (för lite) stadga och struktur.

Ett helt OK vin som har alla komponenter, om än inte med stor komplexitet eller perfekt balans. Inget stort vin, men det hade man ju inte förväntat sig heller. De höga syrorna gör att det kommer mest till sin rätt till ganska krämig mat.

I striden med pappa så slår nog Maxime honom på fingrarna i 2007. Vinet fyller ut mer, ända ut i eftersmaken, och saknar den de gröna tonernas dissonans som Alain fick med.

Inköpt på BBR för £10 plus skatt och moms.

Nu ska vi kolla Maradona mot Lagerbäck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar