2010-05-17

2007 Château de Saint-Cosme Valbelle

Så gott att flaskorna strök med alltför fort.

Jag har tidigare druckit Saint Cosmes Valbelle 2007, med mycket glädje. Den sista kvarvarande flaskan fick i något svagt ögonblick följa med till Singapore. Troligen med tanken att den unga friska frukten borde tas på uppstuds, och inte väntas ut med tanke på mognadstoner mm. Eller av ren slump.


Valbelle är Saint Cosmes Cuvée från 80-åriga stockar av 90% Grenache och resten Syrah, som får uppfostran i 40% nya fat under 12 månader. Och 2007 är årgången i Södra Rhône där ingen producent kunde gå fel, och frukten är så maffig att Parker går i en spin som bara kan stoppas av Bordeaux 2009.

Det rödvioletta vinet har en ung doft dominerad av björnbär och hallon, men med bastant uppbackning från delikatessdisken; tapenade och rökta charkuterier. Till del örtiga toner av lagerblad och blommig övertoner av viol och lavendel. En komplex doft som får en att tro att Syrah-komponenten är betydligt större än vad som anges.

I munnen bjuder vinet på en slank men fyllig känsla. Bra attack och tryck i frukten, som balanseras upp av bra syra och lätt uppstramande tanniner. Gott och friskt, och det enda som hindrar en från att snabbt ta nästa klunk är att man gärna sitter och suger på den långa eftersmaken. Det är nästan läskande och törststläckande, vilket kan kännas farligt när man dricker det i närmare 30 graders värme, och kanske till viss del beroende på att det nästan serveras ganska svalt.

Det här var riktigt gott, och jag önskar jag hade fler flaskor. Det hade varit intressant att se hur det kanske integrerat syrah-komponenten mer, med lite mer tid på rygg. Nu får jag hoppas att jag får läsa om det när andra provar. Det är andra som också provat tidigare, och nog har fler flaskor på lager och bättre självkontroll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar