2009-10-11

Sito Moresco 2007

Långkok is da shit. Efter att ha tagit oss igenom stora delar av Jens Linders bok Långkok letade vi efter ny inspiration, och hittade ett recept på DN. Vi noterade även den gode Kronstams insiktsfulla vinrekommendationer - om vi vill ha ett billigare vin kan vi spara 8 kr genom att ta nr Montepulciano d’Abruzzo Bianchi för 60:- isället för Brolio Chianti Classico för 68:-. Tack för tipset Bengt Göran, men jag passar och tar något från septembersläppet istället.

Gaja Langhe Sito Moresco 2007 är gjord på ungefär lika delar Nebbiolo, Merlot och Cabernet Sauvignon, och har fått 18 månader på begagnad ek. Det är vinet som ska försöka matcha kvällens långkok.

Maniskt letande efter Kronstams omdöme om vinet ger följande notering:
"Här är vi på Gajas hemmaplan och ett vin som är kultförklarat i alla avseenden. Priset är högt, men för det får du en läcker doft med violer, blå plommon och spår av fatluftning. Smaken är ännu mycket ung, stram, tät och nästan hård. Här krävs både plånbok, vinkällare och en stor portion karaktär."


Jag försöker bortse från denna visdom och försöker bilda mig en egen uppfattning genom att dra korken. Direkt ur flaskan finns det en konstig rökig, ganska stickande doft, men som tur väl försvinner den efter en 15-20 minuter. Då ger den plats för mogna plommon och körsbär, en del aceton och lite rosblad. Några uns kryddor längs med också. Efter ytterligare lite tid kommer en läderton (kanske lite stall?) till också för att skänka ytterligare en dimension. Mycket trevligt att sniffa på.

I munnen är vinet lite mer lättillgängligt än jag förväntat mig. Det bjuder på en ganska generös mörk frukt som fyller ut bra i munnen. En del uppstramande tanninger ger en bra struktur, samtidigt som syrorna är ganska läskande och vinet känns slankt och drickvänligt. Eftersmaken klingar av lite för fort för att man ska vara helt lycklig, och då tar tanninerna även över makten och ger en lätt uttorkande munkänsla. Det här är riktigt gott och står sig bra till maten (även om det är lite svårt att matcha fänkål med vin?). Jag tycker dock att det känns mer tillgängligt än 2006:an jag drack för ett tag sedan. Inte alls så stramt och knutet som BGK tycker.

Jag tyckte jag såg detta vinet kvar i hyllorna för ett tag sedan, men vid skrivande stund är SBs sida nere så kontroll är omöjlig. Om man struntar i att fundera på prisvärde, och vill dricka Gaja, så är det ett trevligt alternativ.

PS. Om ni ska testa receptet, använd gärna lite mer vin, och låt det gärna puttra längre. Gott blir det.

4 kommentarer:

 1. Vi körde bräserad fänkol med barolo häromdagen. I och för sig var det en rostbiff och rödvinsky med i spelet också. Men tänk om det var fänkålen som gjorde att vi inte tände på 1999 Barolo Ornato? Hade nog varit bättre och mer prisvärt att lita på B-G och hålla sig till Abruzzo Bianchi...

  SvaraRadera
 2. Ja för tusan, B-G har koll - och då snackar vi inte längre om några 8 kronors prisskillnad heller!

  Annars är bra albarinho kalas till fänkål, anis, dragon and such.

  /Patrik

  SvaraRadera
 3. Men det är ju inte helt enkelt att få ihop vin och fänkål?

  Jag får prova albarinho, så jag slipper ge mig på att dricka sambuca till maten.

  Eller så litar man på BGK. Alltid ett säkert tips.

  SvaraRadera
 4. Uppseväckande, trots allt, att Brolio CC är nere på 68 pix.
  Förvånansvärt att BGK inte vrålar GRANITDYNAMITDUNDERFYND!
  Eller så är det bara ännu ett bevis på att korravdelningen på DN är underbemannad.

  SvaraRadera