2012-03-30

2009 Domaine Gauby Vieilles Vignes

Mellanbroden Vieilles Vignes av Domaine Gaubys röda uppställning, av årgång 2009, får sätta livet till ikväll. Storebror Muntada har imponerat, i och för sig framförallt som 2008a.


Doften på 2009 Domaine Gauby Vieilles Vignes är först knuten, men vaknar till liv efter ett par timmar i karaff. Då bjuds nosen på mörka körsbär med insprängd svartvinbärsnickel. I mixen finns också läder, mossig skogsmark, stampat jordgolv och ett knippe örter. Med ytterligare tid i glaset stiger blommor, och ett uns vanilj försiktigt fram.

I munnen är vinet ungt och ganska motsträvigt - det stryker en inte medhårs. Frukten är mer framträdande i munnen. Den har ett bra tryck och intensitet, med snygg klar renhet. Vinet är fortfarande ungt och ganska primärt, och har en tanninstruktur som klistrar läppen mot tänderna. Trots sin ungdom är det gott redan nu, snygg frukt i tight skrud och med exemplariska syror. Lägg till den en salt, mineralisk, lakritstonad svans som slingrar sig kvar imponerande länge. Lakritsalen ligger kvar upp emot en minut.  Yummy.

Det här vinet behöver tid för att den inneboende potentialen ska komma fram, men jag tror det kommer bli rikigt bra med en +3 år på rygg.  Lite snällare, lite nedslipade tanniner, och fruktmaterial finns nog att ta av för klara av en hel del ålder. Jag minns lite förvånande toppvinet Muntada som mer tillgängligt !?

Vinet släpps måndag för 369 SEK, köptes från Vinatis för 28 EUR (finns kvar). Så bra kan priset bli på ett monopol.

EDIT: Efter en natt i korkad flaska i kylen har vinet verkligen vaknat till liv. Luftning anbefalles med andra ord, eller ännu hellre ett par år på rygg. Frukten har tagit betydligt mer utrymme, är mångfacetterad, och vinet  fått en del lite lätt rustika bonniga drag i tillägg till den rena frukten. Det har vuxit ett par snäpp och gått från gott till skitgott med potential!

3 kommentarer:

  1. Sounds nice! Vad tar Vinatis för frakten? Ser att de har Lapierre och JP Brun också till schyssta priser...

    SvaraRadera
  2. Ah, såg nu €14 för 18 fl - det är ju superbilligt från Frankrike.

    SvaraRadera
  3. Japp. Fast de var lite struliga och skickade inte rätt årgång på någon av flaskorna, osv. Men äg till om du ska beställa.

    SvaraRadera