2012-04-07

Pinne från Pfalz

I det senaste släppet fanns 2009 Friedrich Becker Sankt Paul Spätburgunder Großes Gewächs. Efter att ha provat Kellers Bürgel för ett tag sedan var jag sugen på att testa även denna. Påsken får inledas med en Pinne från Pfalz!

Sankt Paul är en vingård i skarp södersluttning med ytlig kalkberggrund. Varma dagar och välbehövlig svalka på nätterna ger bra växtförhållanden. Finare Vinare har beskrivit sitt besök här.


Vinet har en härlig transparent och lyster. Det nästan gnistrar om det. Nosen är inte sämre den. Lite mörkare drag av skog och tallbar samsas med diskreta asiatiska kryddor och tobakslåda. Frukten är ljust röd, lättfotad och med drag av vildhallon och jordgubbar. Eterisk, lätt och härlig sniff.

I munnen är det framförallt den lättfotade elegansen och balansen som sätter avtryck. En silkig, sirlig munkänsla med precisionssvarvad fruktkropp och väl dimensionerade syror - stulna från lingon och blodgrape. Den röda frukten (tänk hallon, blodgrape, lingon och jordgubbar) är gnistrande ren och klar med bra intensitet. Den övergår sakta i en lång, lång slank svans, som måste silats genom både ett stenröse och en musselbank. Mineraler galore!

Det här vinet har en härlig komlexitet och intensitet, kombinerat med elegans och tyngdlöshet, och en silkig munkänsla. Det är en fröjd att dricka, och man suktar hela tiden efter nästa klunk. Tyskarna kan de. Lysande gott. Undrar hur toppvinet smakar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar