2012-03-26

Gammal kärlek..... rostar!

När vinintresset började eskalera för ett antal år sedan var Spinettas Langhe Nebbiolo inkörsporten till de tyngre drogerna. Bra nebba i överkomlig prisklass - klart man köade en gång om året för det! När jag nu traskar förbi Regeringsgatan och ser att det finns några flaskor 2009 stående måste jag prova en.


"Det är inte du, det är mig det är fel på"
Något är det i alla fall. Det jag mindes som en ändå ganska karakteristisk nebba har inte samma skepnad idag. Nosen är dovt mörk och murrig. Med god vilja och mycket glassnurr lyckas jag få fram några rosblad, medan nypon, tjära och violer inte står att finna. Ganska intetsägande doft, med drag av mörk choklad förutom den murriga frukten.

Vinet är ganska lättillgängligt i munnen, med mörka körsbär tillsammans med ljusare drag av hallon.
Det hela uppbackat av mörk torr, sandig choklad. Smaken är dock lätt murrig och flyter ihop. Syrorna är rätt så pigga och ger ett bra lyft. Vinet börjar med generös frukt, för att snabbt stramas upp av bastanta tanniner. Den bittra chokladen går igen i tanninerna som är torra, lätt sandiga och ger en nästan ekbesk eftersmak.

Totalt sett är det som mest ett OK vin. Gjort i en tillgänglig stil, men inte på något lysande fruktmaterial, övermaskerat med en hel del ek. Jag ska väl inte säga att det är obalanserat, men nog vinglar det under lindansen - den lilla noshörningen. Vad gick jag igång på förut? Vart tog kärleken vägen? Är det du eller jag? Nu verkar det vara slut i alla fall.

Svenssonsmakaren har provat och är något mer positiv. Dessutom fotar han jäkligt snyggt.

3 kommentarer:

 1. Hur länge luftade du? Dina intryck stämmer bra överrens med mina från dan 1. Fast det är klart, lite mer positiv var jag allt redan då ;)

  Tack för beröm..

  /David

  SvaraRadera
 2. Det fick någon timme, samt en del i glaset. Får se m det lyfter dag två, men jag tycker nästan jag anade lite smygkork. Får se om den blommar ut under natten. Vet dock aldrig när jag har tid för en bloggpost, så jag fick ta chansen när den kom :)

  SvaraRadera
 3. Delar Din uppfattning om att kärleken rostar... Helt enkelt lite för mycket ek för min smak. Finns många som är mycket bättre! Har dessutom besökt La Spinettas anläggning Campé och är lite tveksam till läget, och filosofin.
  Barbro och Jan

  SvaraRadera