2010-10-17

Wine of the vintage

För ganska exakt ett år sedan utser WAs Galloni Roagna's Paje till bästa Barbaresco från 2003.


Det känns ganska sympatiskt när Wine of the Vintage går att få tag i för 400 kr, och inte 5, 10 eller 20 gånger det priset som ju blivit standard i mer prestigefyllda delar av vinvärlden. I samband med sin TN så nämner Galloni också att bästa tillfället att uttala sig om en Barbarescos kvalitet är vid ca 20 års ålder. Alfredo och Luca håller säker med - de har ännu inte uttalat sig på hemsidan om vilka årgångar som är bra efter 1990, man ska ju ändå inte dricka någon senare årgång.

Nu får det ju vara hur det vill med tålamodet - nu blir en första flaska offer för korkskruven. 2003 ska ju vara tillgängliga relativt tidigt. En snabb påtitt på fredagen, sedan väntan i flaskan till lördagen.

2003 Roagna Barbaresco Pajé är helt underbart! Mörkviolett i färgen med en begynnande tegelkant. Härliga friska toner av rönnbär, lingon och slånbär. Övertoner av viol och rosor, lösningsmedel. Något av den mest tydliga tryffeldoft jag stött på, och del begynnande mognadstoner av torkat sadelläder.


De som läser vinbloggar i Sverige kan knappast ha undgått att läsa om Roagna och deras traditionella metoder. "At Roagna we don't change things". I 2003 väntade man ut skörden och skördade Pajé först 18e oktober. Dessutom blev det ingen Crichët Pajé det året, utan all frukt gick till Pajé. Nästan lite Aldo Conterno Il Favot.

I munnen är vinet elegant och välbalanserat. Frukten är ganska generös med en mörkare anstrykning än i nosen. I eftersmaken tar lakrits och tjära fruktens plats, och det klingar sakta av i en småstram stil. Tanninerna är tydligt närvarande, men är inte vassa i kanterna utan söta och fina. Förvånansvärt snälla till och med. Det gladaste beskedet kommer dock från syrorna som är på piggt och glatt humör.

Med lite god vilja kan man kanske säga att frukten känns lite mognare och sötare än vanligt, men spåren av en het årgång 2003 är annars väldigt diskreta. Vinet sitter ihop på imponerande bra sätt utan vassa kanter, med balans och bra syror. Supergott! Det har sagts förr, men traditionalisterna lyckades bra i 2003.

Vinet är njutbart och bra redan nu - om man bara ger det lite luft. Har du några flaskor skadar det inte att prova en. Men har du bara ett fåtal ska du nog vänta då det har mer att ge om några år.

Det verkar dessutom som jag precis avslöjat den senaste vändningen i Brunellogate. En tidig release av Australiensisk Brunello.

4 kommentarer:

 1. Haha! En riktig fruktbomb kanske, den där australiensiska brunellon? ;)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag håller verkligen med dig om att prissättningen är sympatisk för ett vin med dessa meriter. Minns jag rätt var det samma sympatiska prissättning på Quet som fick 100 Parkerpoäng.
  Jag bor i Gbg och har aldrig träffat Gabriel på Bristly men gillar sättet att inte utnyttja hypar av ett vin.
  Jag köpte en sexpack Pajé när det kom i vintras. Smakade av en ganska omgående och blev inte besviken. Förväntningarna var enorma så det är ett gott betyg. Efter att ha läst dina kommentarer blir jag sugen på att ånyo testa en .....

  JC

  SvaraRadera
 3. Det visade sig vara en 2007 Rosso di Montalcino - från Italien i lådan. Men jag köpte ingen. :-)

  Jag ska inte uttala mig om Gabriels positiva sidor - då blir han nog för mallig. ;-)

  Förutom de två exemplen du har, så var även Janasse XXL 2007 bra prissatt, även om det var ytterst få flaskor tillgängliga. Jag fick inte tag i några.

  Jag kan absolut rekommendera att ta en flaska Pajé nu. De är inte dumma. Fick precis höra rykten om att Pajé 04 inte går av för hackor, men behöver lång tid på sig. Då kan man ju alltid dricka sina 03 under väntan.

  Och man kan hoppas att Svenska kronan stärks, så kanske de kan bli ännu bättre pris?

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Inspirerad av dina ord blev det en Pajé till älggrytan igår. Kan till fullo instämma i allt du skrev. Det kommer bli svårt att hålla fingrarna borta från de återstående 4!!!

  JC

  SvaraRadera