2010-04-02

Rolfs Kök & Brovia

Avskedsmiddagarna står som spön i backen, och ikväll är det dags för familjen på Rolfs Kök.

Rolfs Kök har jag tidigare bara provat på en del luncher utan egentligen bli helt övertygad. Det är inte helt lätt att få bord en långfredag, om man är sent ute. Hela restaurangen fylls snabbt och det blir senare kö ut mot entrén.

Jag blir positivt överraskad, och resten av sällskapet blir också nöjt. En samling förrätter som gör jobbet på ett bra sätt. Välkryddade Puylinser och milda grodlår. Det bästa är dock huvudrätterna. Oxkinden är helt underbart mör och mustig. Den måste ha kokat många timmar, och faller nästan sönder. Grillbrickan får stående ovationer intill, och fisk och skaldjurgrytan gör systra mi glad.

På toppen av detta är servicen utmärkt. Trots vad som verkar vara kraftigt underdimensionerad personalstyrka, ger den bra service utan att verka stressade. Ett trevligt bemötande och ett leende från någon som man ser nästan jogga mellan borden är imponerande.

Som extra krydda har krogen en vinlista som får en att bli tårögd. Den är ganska fyllig, med särskilt fokus på Bourgogne, och en del årgångar med lite ålder. Att man bryr sig om ett bra urval av viner glädjer.

Men sedan är det det där med priserna som också gör en tårögd. Varför ska man lägga på så sjukt högt påslag? En Monprivato 2004 för 2 lax. Köpes från Tyskland för 750 SEK, eller bjudes gratis och skadad på Polhemsgatan. Vad är det som ska kosta 1250 SEK för en flaska vin? Eller en 07 Graillot C-H för 620 SEK? Här kostar det 'bara' 400 SEK att diska glasen, ett fynd?.

Jag har dock siktat in mig på Fratelli Brovia Ca'Mia 2004. 96 Gallonipinnar, och 55 EUR i Tyskland. Men framför allt en doft som gör en knäsvag. Mörk söt skogsfrukt, med en ren ton av cassis i mitten. Ovanpå ligger en parfymerad doft av rosor. Lägg till det lösningsmedel och en toppnot av tallbarr - Grummes grönsåpa. Den som gillar att sitta och sniffa på sitt vin löper stor risk att missa själva maten. Efter ett tag kommer lite söta julkruddor till. Doften blir mer och mer komplex och fylligare med tiden i glaset. Underbart!

iPhone är bättre på Doodle Jump än foton

I munnen är vinet fylligt och smeksamt. Frukten fyller ut på ett förvånansvärt bra sätt, samtidigt som den ringlar kvar i en eftersmak man tror ska räcka fram till efterrätten. Tanninerna är sammetslena och smeker nästan gommen, men hjälper att hålla kvar eftersmaken ännu längre. Friska syror och en uns menthol gör det hela härligt balanserat och en fräsch (det är tydligen det senaste ordet som måste finnas med i noteringar!) och lätt munkänsla.

Det här vinet var en ny bekantskap för mig, men riktigt gott. Rolfs Kök var också en positiv överraskning - hit kommer jag inte gå de närmaste två åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar