2010-04-14

Arlandainköp - Louis Jadot Beaune 1er Cru 2002

Allt är billigare än att handla vin i Singapore. Arlanda duty-free är väl inte det mest intressanta stället att shoppa på, men nu var det mitt enda alternativ.

Till slut fastnar jag för en 2002 Louis Jadot Beaune 1er Cru. Kanske inte den största vinupplevelsen som väntar, men så illa borde det väl inte vara? Det är ju ända en 1er cru, och även om det inte är någon av de vingårdsbetecknade vinerna, så kan det väl inte bara vara skräp de hällt i. Och årgången ska väl vara bra? Men finns det på Arlanda så ska man inte hoppas på för mycket.


Direkt efter korken dragits doftar det mest lite unket, och fuktig mossa. Det blåser dock bort med en halvtimme i glaset och fram träder då en ren klar skogsbärsdoft som står for fruktinslaget tillsammans med lite lingon (varför ingår inte lingon i skogsbär, eller gör de?), en del undervegetation, en nypa tobak och undrar om de inte slängt i lite violer och söta julkryddor i mixen också. Härligt komplex doft, även om den är ganska långt ifrån att beskrivas som intensiv. Den påminner mig faktiskt en hel del om nebbiolo, och det är inte illa!

I munnen är vinet slankt, syrligt med ett smeksamt men ändå fast grepp från finmaskiga tanniner. En ganska bra kärna av frukt kombinerat med tallbarr och tobak. Det är klart trivsamt, ganska välbalanserat, om än inte lika komplext i munnen som i näsan. 

Inte ett så dumt köp, även om man kanske inte ska kalla det "Fynd!". Men jag kan nog tänka mig att plocka med mig en flaska till nästa gång jag svänger förbi Arlanda. Allt är som sagt billigt jämfört med Singapore.

Men i morgon händer det saker....

2 kommentarer:

  1. Lingon måste väl räknas till skogsbären, åtminstone i vårt land?

    Vad fick du betala?

    SvaraRadera
  2. Jag tror jag betalde 309:-

    Jag undrar vad min smakreferens kommer ifran. Nar jag tanker skogsbar sa tanker jag mig en sotare frukt av blabar och kanske hallon. Ar det nagon yoghurt eller ngt godis som kallas skogsbar? Men rent vaxtplatsmassigt borde de saklart vara skogsbar.

    SvaraRadera