2010-04-11

Helgviner i Singapore

En åtta år gammal Brunello från en usel årgång smugglades med till Singapore. Tveksamt hur länge den skulle hålla så lika bra att ta med och dricka upp.

Det andra smuggelforsöket gick bättre än det första. Då skickade de iväg mig till ett bås där jag fick lägga upp 50 kr per flaska, och det utan att jag fick någon straffavgift. Andra försöket var bättre planerat - något färre flaskor och gömda i väskorna istället för en frigolitlåda.


2002 var ett uselt år i Toskana, och vinerna ska val inte vara några långlagringsobjekt. 2002 Máté - Podere il Falconaio Brunello di Montalcino, vet  jag faktiskt inte varför eller när jag köpt. Men när jag inleder helgen med att dra korken så är det glasklar och klockren doft av svartvinbärsnickel, och röda körsbar. Jag kan ana mig till lite tobak och läder också. De två senare kommer mer och mer och nu på söndagskvallen är de riktigt framträdande.

Den röda frukten ger ett ganska slankt, eller man kanske ska saga tunnt, uttryck i munnen. De syrliga körsbaren har en hyfsad attack och ganska bra längd (long as a rat's tail, som Hugh Johnson skulle uttrycka sig), men den tappar en hel del i mitten då den känns tunn. Syrorna ar höga, medan tanninerna slipats ned och bjuder pa en lätt silkig kansla i munnen.

Det är ett helt OK vin som är ganska läskande och gott att dricka. Det tappar dock en del under dagarna de står öppet, och jag skulle inte spara dem länge om jag hade haft fler. Bra beslut att smuggla in det.

Söndagen ägnades åt att vandra runt i det framtida bostadsområdet (inflyttning torsdag). Detta i 30 graders hetta. Enda lösning var att gå och köpa ett vitt vin, skapa sin egen vinhink med plastpåsar och isbitar och gå och lägga sig vid poolen.

Det lokala alternativet blev Wolf Blass Riesling Yellow Label 2007. Tunnt gult med en hel del gröna drag. Citron och päron i doften. Kanske lite gummi eller petroleum om jag är snäll. Ganska piggt i munnen med frisk frukt och syror som gor att det känns ganska läskande. Om man smakar noga så märks det att smaken dör ut ganska fort, och att det inte känns helt harmoniskt - syrorna känns nastan som om de ligger utanpå. Men i 30-graders värme vid poolen är det inte något som bekymrar en speciellt.

Men godaste idag var nog ändå den Macchiato som jag fick vid dagens brunch. Mmmm.

3 kommentarer:

 1. En Macchiato är väl varm?

  SvaraRadera
 2. Känns bra att du checkar fler brunchställen som vi ska prova när vi kommer på besök!

  SvaraRadera
 3. Forhoppningsvis i alla fall, Kayaker. Det har skrivits en bok som heter "The Airconditioned Nation" som beskriver Singapore ganska bra, har jag hort. Det ar sallan man ater utomhus - det ar for varmt. Sa under en brunch i A/C sitter en varma macchiato fint :).

  Jessica, vi ska ga pa sa manga brunchstallen vi hinner!

  SvaraRadera