2009-08-01

Fredagslamm

Fredagen bjöd på fint besök och lamm som stått i ugnen sedan innan lunch, på låg värme.


Vi börjar med en 2007 Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett för att välkomna gästerna. En trevlig frisk riesling med bra syra och längd som faller gästerna, och till och med sambon, i smaken. Tur jag har fler för den var riktigt god.

Fem sex timmar i ugnen kan göra underverk med en lammstek. Vi provar en del olika viner till för att se vad som matchar upp det bäst. Till vinnare utsågs av gästerna Spinettas Langhe Nebbiolo 2006, som bjöd på en bra, men inte alltför lång eller komplex nebba-frukt men en härlig syra. Passade bättre till mat och presterade bättre nu än när jag provade för ett tag sedan på egen hand.

De andra vinerna var 2005 Fiancée från Barroche, som alla säker vet en blandning mellan 100 år gammal grenache och tonårssyrah. Ett betydligt kraftigare vin som hade behövt krämigare mat. Det bjöd på mycket frukt med hallon och björnbär i täten, och en hel del kryddighet med framförallt peppar. Det finns en hel del tanniner i vinet och det skulle säkert må bra av några år till på rygg. Detta trots många timmar i karaff. Det passade bättre till ostarna än till lammet.

När Barroche blivit en favorit till ostarna fick vi ju prova mer av hans 05:or. 2005 Domaine la Barroche Châteauneuf-du-Pape är inte så stängt som man skulle kunna ana. Den känns mer tillgänglig än Fiancéen, men har å andra sidan inte riktigt lika mycket att bjuda på i sin arsenal.

Till krusbärspajen med vaniljglass fungerar ett glas flytande Piggelin alldeles utmärkt. Moscato d'Asti från Prunotto gör jobbet, men kanske inte så mycket mer. Den saknar lite friskhet och blir nästan bara söt.

Kvällens lärdom är att långkok är värt tiden, och att resterande CndP 05:or ska få mer tid.

7 kommentarer:

 1. Instämmer i dina slutsatser och lärdomar! Låter som en trevlig kväll.

  Blev det en god jakt i morse?

  SvaraRadera
 2. God men dyr. Men jag hörde från Franko att du var på väg dit? Det mesta fanns kvar så du borde kunnat plocka på dig det du ville ha.

  För min del blev den en del italienskt och en del Bordeaux

  SvaraRadera
 3. Över en lång lat frukost började vi löst med att ringa in en beställning, på slaget 10. Sen tog vi till slut ändå bilen och fyllde på lite Corale, Perrin, Poujeaux och Cantemerle...

  SvaraRadera
 4. Kopia på min. Men jag hade även någon Rauzan-Ségla, Bric del Fiasc, Cepparello och Barbaresco Asili. Tog även en Montirius för nyfikenheten. Och en Piccolomini. Hade inte tänkt köpa så mycket....

  SvaraRadera
 5. Fem-sex timmar i ugnen? Kul, det lät som själva definitionen av hur lamm ska lågtempas! Storlek på köttet, temperatur i ugnen? Med ben?

  SvaraRadera
 6. Håller med. Så ska det göras. Jag tog hel lammstek om 1.6 kg, med ben, satte det i ugnen på 160 grader i en pava vin + vatten, med lite rotfrukter och färska örter. Enkelt och gott. Inte så somrigt kanske, men man får förbereda hösten

  SvaraRadera
 7. Det var sååååå gott! Vinerna också :-) även om vi gäster inte förstår alla fantastiska smaker och toner. Sent kanske, men tack för en kanonkväll!

  SvaraRadera