2009-08-02

NZ PN

Med föräldrarna på besök går vi på Riche och äter. En trevlig restaurang med bra mat. Inte så man blir tårögd, men helt OK. En vinlista som inte skäms för sig, där man t.ex. kan få dricka SQN om man vill betala ett par lax för nöjet.

Nu är jag dock ganska säker på att de kommer att propsa på att ta notan, och det känns även som om jag bör anpassa valet till den ganska lätta maten, och några som är vana vid box-viner mer än blockbusters. Inga SQN idag. Vilken omtänksam son.

Sedan jag drack Clos Henri 2006 har jag letat efter samma goda Nya Zeelands PN, utan att lyckas, än så länge. Kan Felton Roads 2007a göra tricket?

Inte riktigt, tyvärr. Det har en härlig inbjudande doft med jordgubbar och hallon, och en del chark och rök i sig också. I munnen är den lättillgänglig med mycket god röd frukt. Den backas upp lite chark, jag kan ana lite tobak, men framförallt en ljus frukt. Det är inte så mycket tanniner, och inte så mycket syra i vinet heller - det är väldigt lättdrucket.

Eller som mamma uttrycker det "Det är nog det godaste rödvinet jag druckit". Jag har kanske inte riktigt samma preferenser, eller referenser, och håller väl inte riktigt med. Det är lite för snällt i min smak. Jag saknar lite struktur och lite motstånd. Jag tyckte det fanns lite av det i Clos Henri 06, men mindre i 07. Kan det vara årgångarna i NZ?

Men det är ju inte någon Bourgogne, även om den på restaurang kostar som en bra sådan på SB.

5 kommentarer:

 1. Apropå ingenting: Jag var på restaurang i Norrköping igår och där hade de en Ch Kirwan 2002 för 695 spänn. Ingen jättekoll på vad 02:an kostade på SB men det prispåslaget kändes rimligt för en gång skull.

  Bomullsfabriken i Norrköping rekommenderas härmed.

  SvaraRadera
 2. Just nu kan du köpa 2005 för 1000 kr i beställningsortimentet. Så det är väl ett fair pris. Men det tillkommer ju en resa till Norrköping, så det är tveksamt om man gör någon större vinst på det. :-)

  SvaraRadera
 3. Knappast årgången, men troligen lagringen. Felton har jag lång och bred erfarenhet av och just '07 (som Nigel & Blair själva hävdar är den bästa någonsin) tyckte jag själv var lite överfruktigt karaktärslös för ett halvår sedan. Dock visade '03 framfötterna för några veckor sedan mot tämligen celebert sällskap, så jag tror fast och bestämt att det bara handlar om lagring. Vänta några år och förundras.
  Se detaljerna på http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2009/8/1_Pinot_Galore_(AuZone).html

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset WP. Min erfarenhet av lagrade NZ PN är noll. Men samtidigt var jag inte övertygad om att det fanns struktur med syror och tanniner för många års lagring, men erfarenhet är ju som sagt noll.

  Får se om det blir läge att prova någon gång.

  SvaraRadera
 5. Man kan kanske vara lite skeptisk till 'lång lagring', men ge vinet ett par år i alla fall. Jag avstod nu själv från just '07 eftersom jag upplevde den som lite avvaktande i stilen, men det var samtidigt den yngsta Felton jag druckit så vad vet man...

  SvaraRadera