2009-07-20

Wine in Hel

I am back from Hel (uttalas med kort e). I have been on a bikeroad to Hel, in a taxi from Hel. De "roliga" uttrycken kan bli många efter en kort semester i Polens motsvarighet till Gotland.

En kulturell och kulinarisk utflykt. Aldrig har jag sett så mycket leopardmönstrade kläder. Jag har heller aldrig ätit Golunka (monumental fläsklägg), Nalesniki (polska pannkakor), Gofry (våfflornas motsvarighet till panpizza). En upplevelse.

Men när det gäller vin var det ganska tunnsått. En vinlista från Sopots bästa polska restaurang (enligt rekommendation):Producenter och årgångar är ju inte så viktigt. En Bordeaux är en Bordeaux är en Bordeaux, var odrickbart. Mitt stora tips är att dricka öl. Det har de flera riktigt goda lokala sorter av.

When in Poland, do as the Poles. Minus leopardmönstret kanske.

3 kommentarer:

 1. Va? Varför tog du inte J.P. Chenet? Det är ju det mest sålda vinet i Sverige, så det måste ju vara bra.

  SvaraRadera
 2. tssk, Bordeaux som är så gott? Vilket slott var det som erbjöds?

  Fast det är klart, en La Casona vill man väl prova. Google verkar mest hänvisa till mexikanska hotell...

  SvaraRadera
 3. Slott?? Det kan inte varit ngt slott. Det var en kille som skötte viniferingen hemma i badkaret. Årgången var 2007, så han hade nog dragit ned på fatlagringen till 12 mån. Jag har faktiskt glömt vad vinet hette, men jag beställde in öl istället. Å andra sidan kostade det bara 150 SEK (men var det dyraste de hade...). Jag tror din resa bjöd på bättre vin, Franko.

  SvaraRadera