2009-07-25

Från ax till limpa

Ända sedan jag första gången smakade friterade zucchiniblommor i Italien har det varit en favorit. Varje gång det funnits på menyn så har jag beställt det. Men det är lite knepigt att hitta blommorna i butikerna i Sverige, så varje smakprov har krävt sin italienresa. Tills nu!

Men för att kunna göra friterade zucchiniblommor i Sverige krävs det en hyfsad insats. Man måste t.ex. ha någonstans att odla zucchinin. Om man inte har egen trädgård kan man alltid ställa sig i kö för en kolonilott. Brukar inte ta mer än ett par år att få en. Sedan är det dock bara att pula ned fröna i marken och vänta.

Zucchiniblomma i förmiddags


Det är ganska enkelt. Blanda en ricottasmet med lite riven citron och kryddor. Fyll blommorna med den. Gör en frityrsmet, doppa, och fritera det sedan i en minut. Simpelt! Det knepigaste i hela ekvationen är nog att få någonstans att odla.

Fyllda blommor.


Friterade blommor.


Förutom blommorna, som blev väldigt goda, så är det ganska lyxigt att kunna äta hur mycket smultron man vill! Ryggen och inte mängden är det som sätter stopp. När ryggen väl protesterar kan man fortsätta med hallon, svarta vinbär och krusbär i mer plockvänlig höjd. De röda vinbären, björnbären och blåbären är inte klara riktigt ännu. Bra för att kalibrera smaklökarna.

2 kommentarer:

 1. Eller hur visst är det bra med lite färska bär emellanåt!

  Rosenhills gård på Ekerö brukar ha zucchiniblommorna (och zucchini för självplock. Åk dit och kolla! Är SAAB:en med i matchen fortfarande?

  Frågan är bara om det är frityrsmeten eller blombladen som smakar så gott...

  SvaraRadera
 2. SAABen lever, efter att jag spenderat reparationspengar motsvarande vad man skulle kunna köpa en ny bil för...

  Jag tror nog det kan vara bladen, eller kanske kombinationen med att man gjort dem själv?

  Jag får kolla upp självplocket.

  SvaraRadera