2012-06-23

2010 Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Kammerner Lamm

Det dricks väldigt lite Grüner hemma. Alldeles för lite.

2010 Schloss Gobelsburg GV Kammerner Lamm åkte med i korgen av ren nyfikenhet vid senaste besöket på Systembolaget på Regeringsgatan.


På nosen är vinet packat med grön och vit frukt - gröna äpplen, päron samt drag av vit persika och lite mango. På toppen finns en del örtiga och kryddiga toner som adderar fint till komplexiteten. Kanske en knivsudd vanilj också, som kommer och går.

Men det är i munnen det händer saker på riktigt. Frukten har bra tryck och längd med en lätt fet, oljig munkänsla. De gröna äpplena och päronen kompletteras av citron och lime, samtidigt som det finns en uppstramande beska som ger en nästan tanninsträv effekt tillsammans med de insprängda kryddorna. Uppfriskande, nästan bitande, hög syra.

Svansen är påtagligt lång och komplex samtidigt som den bjuder på mer syrlig citrus än tidigare, samt tydligare citronskalsbeska, tillsammans med en stenig mineralisk sälta.Gott!

Detta är ett riktigt bra allroundvin som klarar av det mesta som ställs på midsommarlunchens smörgårdsbord med bravur. Allt från fransk potatissallad till gubbröra, lax, köttbullar och även sillen. Jag borde helt enkelt dricka Grüner oftare - och leta upp en bra bruksvariant. Denna kostar 249:- (finns flaskor kvar) och det borde finnas bra GV även något billigare?

7 kommentarer:

 1. Sushi och GV är en fast kombo i vårt hus, testa också till wienerschnitzel så gott/dansken

  SvaraRadera
 2. Kan jag tänka mig. Bra bruksvin.
  Vilken GV dricker du?

  SvaraRadera
 3. Dom wachau smaragd och gobelsburg Renner finns hemma alltid 150 resp 180 kr, Fx Pixler är klart bäst men tycker inte det är nödvendigt att betala +200 för sin GV, och i sommarstugan funkar själv
  Rabls och Leths billigare alternativ helt ok/dansken

  SvaraRadera
 4. Provade dessa i förra veckan:

  http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=73248

  http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=73249

  Friska sköna grejor utan marmeladkulor eller tung gump.

  SvaraRadera
 5. 73249 beställt så får vi se om jag får revidera min <200 kr gräns, men tycker ni verkligen att wachau är gump, gobelsburg kan jag hålle med om, stilen är lite annorlunda eksakt som deras riesling tradition...

  SvaraRadera
 6. Hejsan!

  Jag gillar din blogg starkt och undrar om det finns någon mailadress man kan nå dig på? Tack för trevlig och läsvärd blogg! Vänliga hälsningar E

  SvaraRadera