2011-12-11

2008 Domaine Gauby La Muntada

Kollegan från Kina är influgen för möten och vi hinner med en middag innan det är dags att återvända till Shanghai och smogen. Han tar med ett vin från Languedoc, och vilket vin det är! Har aldrig hört talas om om det tidigare, men det pockar på återbesök: 2008 Domaine Gauby Côtes du Roussillon Villages La Muntada.En underbar nos med mörka bär med svartvinbär och hallon i täten, men med ett långt följe. En liten dos bokna äpplen och en släng undervegetation. En stallig, funkig lätt skitig ton kommer och går.


Det är dock i munnen som vinet imponerar och får det att kännas som om stolen sakta gungar! En kärna av frukt som är otroligt intensiv, gnistrande, lysande kristallklar och sprudlade av energi och kraft. Centrum ligger någonstans runt svartvinbärsnickel, men vibrerar i både ljusare och mörkare toner om vartannat. Det som gör avtryck är att frukten är så klockren och skinande klar, samtidigt som den har tryck och kraft som ger en långsamt avklingande eftersmak. Syrorna är bitande höga och svansen innehåller mineraler nog för att få en Chablis att buga av avund. Inte för att frukten behöver hjälp att lyfta och undvika att bli tung, men det hjälper till att ge en läskande lättfotad munkänsla. Kombinerad med intensitet som till och med skulle få Jay Miller att rassla till i poängblocket. Stort!

Det här är riktigt imponerande, men jag inser att det inte är något billigt vin. Trots det ger upplevelsen onekligen mersmak och vinet är något jag ska hålla utkik efter.

Edit: Jag ser nu att David Schildknecht gett det här vinet 97p, och han gödslar ju inte dem på samma sätt som vissa andra, och jag tycker nog det är rättvist. Lite letande ger också att vinet är helt slut hos svenska importören, men finns på något enstaka ställe i Europa för 72 EUR. Smakar det så kostar det - som en halvtaskig Bordeaux.

3 kommentarer:

 1. Kul att höra, Ulrik! Och då går inte Vieilles Vignes av för hackor heller. Nolltrean börjar visst toppa nu enligt hörsägen. Så tänk 2008 Muntada om fem år...

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte om jag skulla lagra dessa i fem år? Frukten är hnistrande ren och klar nu, så jag skulle inte vilja ha den "nedsmutsad" med mognadstoner :-) Men jag har aldrig druckit någon med ålder heller, iofs.

  SvaraRadera
 3. drack '02 Muntada till kebab vid mitt senaste besök hos Lionel... magiskt. Och ännu ungt.
  Även om det i min mening är från '03 och framåt (då sonen Lionel tog över) som vinerna verkligen har blommat ut.
  Ska se vad jag kan komma över vad gäller Muntada, (den vita motsvarigheten) Coume Gineste av nyare årgångar.
  Inte ännu kommersiellt, men kanske än mer intressant, är att prova de 3 främsta vingårdarna separat, som utgör vinet La Muntada. 'Le Roque', 'Coume Gineste' och 'Muntada'. Ev. kommer dem buteljera dem separat framöver, men inget klart än.... Roque '08 var det mest burgundiska jag smakat söder om Vosne...

  Men, som sagt, håll utkik på Systembolagets 'Naturvin-släpp' den 2 April. Då kommer bl a Gauby Vielles Vignes '09 samt Calcinaires Rouge '10.

  SvaraRadera